Petak, 18 listopada, 2024

Ukrajinci tvrde: Izraelski premijer nagovarao Zelenskog da pristane na Putnove uvjete

Vrlo

Premijer Izraela Naftali Bennett nagovarao je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da prihvati ponudu predsjednika Rusije Vladimira Putina na osnovi koje bi Kijev morao učiniti značajne ustupke kako bi se okončala ruska invazija, rekao je jedan ukrajinski dužnosnik, navode izraelski mediji. Ured premijera Izraela je zanijekao tu tvrdnju.

„Da sam na tvom mjestu, mislio bih o životu mog naroda i prihvatio ponudu“, rekao je Bennett Zelenskom u telefonskom razgovoru u utorak, izjavio je neimenovani dužnosnik za novinski sajt Walla i Haaretz.

U izvještaju se ne navode detalji Putinove ponude, ali je ranije Walla objavila da predsjednik Rusije zahtijeva neovisnost regije Donbas, ali ne i promjenu režima u Ukrajini.

U drugim izvještajima se navodi da plan koji je Bennett predstavio Zelenskom uključuje priznanje ruske aneksije Krima i priznanje Donjecka i Luganska kao odvojenih entiteta, te promjenu ustava Ukrajine da se izbaci posvećenost pridruživanju NATO-u.

Zelenski navodno nije dobro primio taj prijedlog.

“Bennett je predložio predaju. Mi nemamo namjeru to učiniti”, rekao je ukrajinski dužnosnik za izraelske medije, a izvor u Bennettovom uredu je ocijenio da je sumnjivo da je taj dužnosnik čuo razgovor dvojice lidera jer se razgovaralo putem privatne linije.

Također je rečeno da je razgovor Bennetta i Zelenskog bio pozitivan i da se razgovaralo o mogućnosti sastanka ruskih i ukrajinskih pregovarača u Jeruzalemu i da izraelski premijer ima cilj da se “zaustavi krvoproliće u Ukrajini i nepotrebne patnje”.

Izrael je imao dobre odnose s Ukrajinom i Rusijom i težio je da iskoristi tu poziciju da posreduje sporazumu, ali također da održi dobre veze s obje zemlje.

Međutim, veze s Kijevom su trenutno napete jer je Bennett izbjegao direktno optužiti Rusiju za rat, iako je šef diplomacije Izraela Yair Lapid to učinio.

Neimenovani dužnosnik je također navodno rekao da je Izrael zahtijevao od Ukrajine da prestane tražiti vojnu i obrambenu pomoć jer bi to moglo narušiti nastojanja židovske države da posreduje i ostane neutralna.

Ukrajina je više puta tražila od Izraela veću podršku od početka ruske invazije.

Izrael izbjegava suprotstaviti se Rusiji, koja ima vojsku u Siriji, gdje izraelska vojska napada organizacije povezane s Iranom.

Za sada Zelenski nije impresioniran Bennettovim naporima da posreduje i navodno je rekao da se premijer Izraela zadovoljava da bude poštansko sanduče za poruke između Rusije i Ukrajine, a nema vlastite prijedloge.

Predsjednik Ukrajine navodno ima dojam da je Bennett preuzeo ulogu posrednika u nastojanju da ne izabere stranu u ratu i ne naruši veze s Rusijom.

Zelenski je 25. veljače zamolio Bennetta da pokuša pregovarati o rješenju krize i premijer Izraela je prošle subote posjetio Moskvu gdje se sastao s Putinom.

U međuvremenu i druge zemlje poput Njemačke i Francuske također prenose poruke između Rusije i Ukrajine i jasno i javno se protive invaziji, za razliku od Bennetta.

Po ocjeni ukrajinskog dužnosnika, izraelska javnost mnogo više od svog premijera podržava Ukrajince.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -