Nedjelja, 19 svibnja, 2024

VIDOVIĆ: Sve ideje uređenja podijeljenih društava u sarajevskoj javnosti dočekuju na nož

Must Read

Imajući u vidu aktualni politički trenutak u kojem se nalazi BIH, a posebno Hrvati u njoj, rekao bih da su to vrlo odmjereni zaključci s dozom blagog opreza, ali ipak realni, rekao je politolog Danijel Vidović komentirajući za Dnevnik plus RTV Herceg Bosne zaključke koji su jučer usvojeni na I. izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH, a koje je bilo posvećeno pregovorima oko reforme Izbornog zakona.

Po njemu je ipak najvažnije što je ostalo prostora za kompromis kako bi se deblokirali procesi u BiH.

“Šalje se vrlo jasna politička poruka hrvatskom narodu u BiH, Republici Hrvatskoj, našim sunarodnjacima u RH i cijeloj međunarodnoj zajednici da političko vodstvo Hrvata u BiH ima jasan plan ako se dogovor ne bi postigao”, rekao je Vidović.

Komentirao je Vidović i modele uređenja država koje su satkane od različitih društvenih segmenata u kojima iz različitih razloga vladaju društveni rascjepi, a kakva je naravno BiH.

Vidović pojašnjava da se sve ideje uređenja podijeljenih društava u sarajevskoj javnosti dočekuju na nož. On je naveo primjer knjige profesorice Mirjane Kasapović “Bosna i Hercegovina podijeljeno društvo i nestabilna država” putem koje je u diskurs u BiH prvi put uveden pojam konsocijacijske demokracije što je u većem dijelu sarajevske javnosti dočekano s gnušanjem.

“U Sarajevu još ne nalazimo sugovornike za ovu priču. Uvjeren sam da ako ovoj zemlji želimo dobro, to je put kojim se mora ići. Nema tu čarobnog štapića, ali koristeći dobra iskustva belgijskog federalizma koji se razvijao više desetljeća je dobar model na razni Europe”, rekao je Vidović dodajući da taj model treba slijediti jer se pokazao dobrim uz sve svoje nesavršenosti./HMS/

- Advertisement -

20 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Rezolucija o Srebrenici: Nova prilika za pravdu ili iskra novih sukoba?

U posljednje vrijeme, tema genocida u Srebrenici ponovno je u središtu međunarodne pažnje. Dok svijet raspravlja o izglasavanju nove...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -