Subota, 4 svibnja, 2024

DO SADA JE SVE POGODIO: Mehmedović najavio proglašenje HercegBosne 19.2!

Must Read
Šemsudin Mehmedović, zastupnikom SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je govorio o aktualnim temama.
Kaže da, nakon vrlo blagih reakcija OHR-a, Europske komisije, Američkog veleposlanstva i svih dužnosnika koji brinu o BiH, bar što se tiče Ustava BiH, “stječe se dojam, a to potvrđuju i njihovi potezi, da oni upravljaju krizom u BiH zato što su otvorena mnoga žarišta na geopolitičkom planu generalno, i da zapravo BiH bi njima poslužila kao sredstvo za potkusurivanje.

Zadnja događanja su zapravo pokazala da oni nemaju iskrene namjere prema BiH i da im nije stalo da BiH bude politički stabilna i mirna i da napreduje na svom europskom i euroatlanskom putu. Taj scenario koji samo oni znaju i vjerojatno neke velike sile koje prave pogodbu na račun i BiH i Balkana generalno, je vrlo prljav jer se više ne može govoriti da EU počiva na univerzalnim vrijednostima čovječanstva, nego da i EU sve više liči na BiH u svojim unutarnjim odnosima jer su ti desničarski pokreti ojačali u mnogim zemljama EU i imaju svoj daleko veći i jači utjecaj u kreiranju politika EU.”

Naglašava kako su, prvi put kada su Dodik i SNSD napravili upad u ustavno-pravni ustroj BiH, očekivali burne reakcije.

“Bar onih koji imaju obveze prema BiH. Očigledno je da su zamahivali s određenim sankcijama određenim političarima u BiH i stavljanjem na crnu listu – šta danas zapravo znači uopće to što je Dodik, Špirić ili ne znam tko na crnoj listi SAD-a?

Vidjeli smo kako se EU odnosila prema tome. Oni nisu čak ni podržali tu crnu listu nego su pustili da SNSD i dalje blokira institucije BiH, pokazujući da je ona nemoguća misija i naravno radeći svoj zacrtani scenarij koji oni rade za račun Republike Srbije.”

Moramo učiniti sve da očuvamo institucije BiH

Mehmedović smatra kako je samom pojavom non papera u javnosti, koji su kreirali ideolozi koji su napravili “fašistički projekt srpski svet, a koji je objeručke dočekan u Republici Hrvatskoj koji sanjaju o nekom svom hrvatskom svetu.

Naravno sve na štetu i za račun BiH, pokazujući da BiH nije u stanju da bude funkcionalna zemlja, a zapravo čineći sve da BiH uopće ne profunkcionira zato što su mehanizmi koji su dati u ruke protivnicima BiH mnogo snažniji i njima je mnogo lakše nego probosanskom bloku. Bošnjaci okupljeni oko tog probosanskog političkog bloka zapravo bi, u takvoj varijanti, bili satjerani u jedan geto. Po svim analizama nama prijeti scenario u kojem bi mi bili slične sudbine Cipra. Zbog toga moramo učiniti sve da očuvamo institucije BiH da se možemo oduprijeti upravo ovakvim projektima koji su, nažalost, kreirani i na istoku i na zapadu, u našem bližem susjedstvu.”

Na pitanje je li NATO rješenje i da li trenutna kriza može ubrzati put BiH i prijem u NATO, odgovara: “Ako oni koji imaju obvezu prema BiH, koji su potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma, ako su iskreni u namjeri očuvanja BiH kao jedne normalne države, makar u okvirima datonskog Ustava, onda bi bilo potrebno da BiH po žurnom postupku bude primljena kao članica NATO-a.

Ako nisu iskreni, a upravo to se pokazuje, onda mi moramo itekako biti oprezni šta će se dalje događati u i oko BiH. Sva igra oko BiH je ne implementacija presuda međunarodnih i domaćih sudova. Igra EU je očigledno potpuno usklađena sa politikom Republike Hrvatske, a dalje sa HDZ-om, odnos HNS-om u BiH.”

Smatra da će nakon sjednice HNS-a 19. veljače biti proglašena HZHB.

“Ovi radikalni krugovi HNS-a najavljuju takvu jednu opciju. Smatram da je to dodatna radikalizacija političkih prilika u BiH i da će to sigurno otežati poziciju BiH i njenih građana.”

Navodi da će EU pustiti da njihovi eksponenti u BiH urade prljavi posao, da dodatno radikaliziraju međusobno odnose u BiH i da život učine nemogućim.

“Bojim se da je tada za reakciju već kasno i da to može dovesti do podizanja novih tenzija u BiH.

EU ima svoje unutarnje probleme, ima svoje Orbane, svoje Janše, svoje Milanoviće koji su zapravo sljedbenici radikalnih politika u EU i na Balkanu u potpunosti podržavaju rusku političku zbilju. EU nema jasno definiranu politiku ni prema Ukrajini ni prema BiH.

Čitava politička scena u svijetu je kao primjer džungle – lavovi i tigrovi se bore, a ovim malim je najvažniji proći neozlijeđen kroz tu borbu.”

Mehmedović naglašava da bh. institucije, prije svega pravosudne, trebaju raditi svoj posao.

“Tužiteljstvo i Sud BiH su do sada trebali da riješe ovo što Dodik radi, jer je to očigledno kršenje Ustava, upad u ustavni sustav BiH za šta je predviđena i sankcija, ali čini mi se da ta reforma pravosudnog sustava nakon odlaska Tegeltije sa čela VSTV-a traje nedopustivo dugo i da zbog njihovih unutarnjih problema mi imamo situaciju da se ne sankcioniraju oni koji ruše Ustav BiH, koji destabiliziraju BiH i koji izazivaju sigurnosne probleme građanima BiH. Očigledno je da, prije svega, nema hrabrosti za reakciju.”

Schmidt ili neka radi svoj posao ili neka napusti

Pojašnjava da BiH funkcionira na osnovu daytonskog Ustava po kojem imamo instituciju OHR-a koji je nadležan da sve nesporazume rješava.

“Očigledno je da je OHR, prije svega, nakon odlaska Inzka i dolaska Schmidta postao sredstvo za potkusurivanje političkih faktora u BiH i pokazivanje da se ne poštuje kao institucija. Mnogi naši političari i politički subjekti su se mnogo, i previše, uzdali u reakciju OHR-a. Zadnjih nekoliko mjeseci kao da ne postoji OHR ni visoki predstavnik. Činjenica je – ili neka radi svoj posao ili neka napusti, da znamo na čemu smo i da nemamo nikakvog oslonca kada je u pitanju tumačenje daytonskog Ustava. Zbog tih geopolitičkih odnosa u svijetu, osporavaju ga i Rusija i Kina u Savjetu sigurnosti UN-a i zbog toga on ima, na neki način, vezane ruke, odnosno umanjenu snagu, ali očigledno je da SAD, Velika Britanija i Njemačka stoje jasno iza visokog predstavnika i da njemu očigledno nedostaje hrabrosti da radi svoj posao.”

Na pitanje kako će se deblokirati institucije BiH, odgovara: “Ja sam optimist da će se deblokirati poslije izbora. Izbore treba održati po svaku cijenu. Ući će novi ljudi, bit će nove politike, nove političke opcije i onda će uslijediti vjerojatno i neki novi politički dogovor. Do izbora nije realno očekivati da će past neki snažniji politički dogovor.” – prenosi Oslobođenje.

Podsjećamo: Mehmedović je do sada sve pogodio. Recimo bio je u pravu kada je kazao da BIH nikada neće ući u EU.

U ratu je često znao pogoditi ukupan btoj poklona u ukrasnim vrećicama koje bi mu donijeli suborci Abu Mealija.

Hoće li pogoditi datum proglašenja HRHB ili će fulati u par dana?

- Advertisement -

100 COMMENTS

  1. 11 nacelnika autonomije Zapadna Hercegovina pozvamo za odrzavanje obicaja Ganga, kolo, diple, sijavica… rera ( miro bulj sinj) ojkavica ( josip begonja drnis)

    Kupres – zdravko mioc
    Livno – darko condric
    Tomislavgrad – ivan buntic
    Posusje – ante begic
    Grude – ljubo grizelj
    Ljubuski – vedran markotic
    Siroki brijeg – miro kraljevic
    Citluk – marin radisic
    Capljina – smiljan vidic
    Neum – dragan jurkovic
    Ravno- andrija simunovic

  2. To i očekujemo…nejma više zajedno…podijeliti sve od financija,policije,škole,zdravstva i mirovinskog…u glavnom nikakav savez sa ISILovim teroristima…svatko sebi,nismo mogli zajedno i gotovo! 💪 HR HB 💪

  3. Ma zamislite kako su ovi Hrvati zločesti. Mi muslimani im biramo člana Predsjedništva i predstavnike u DN, a oni se bune i hoće reaktivirati HR HB. Što čeka Šmit, Hamerička hambasada i OHR? Neka odmah kaznu Hrvate zato što se bune što im mi muslimani biramo predstavnike na vlasti. Ovako nekako razmišljaju Mehmedović i muslimanska vjerska nakupina u BiH.

  4. Uh raja. HRHB!!!
    Ne zato što vas volim, nego zato što je to jedini način opstanka.
    I vas i nas, a bogami i ovih gradžana!

  5. Nema u Jevropu dok dok se ne ukine Genocidna tvorevina RS SVETOSAVSKI KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne Na genocidu BOSNJAKA i HRVATA

  6. Pred Sudom BiH danas će početi suđenje ministru sigurnosti BiH (SDA) Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja čime je oštetio proračun BiH za oko 9,7 milijuna KM.
    POMOZI BRATU TALIBANU MEKMEDOVIĆU I TI ĆEŠ ZA NJIM.. 😁

  7. Uzepeovski mokri snovi…proglasenje.🤣🤣
    Na tlu drzave BiH nikad vise nece biti zlocinacke paratvorevine,takozvane hb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -