Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Borell osudio Povlačenje iz pregovora: To nije opcija

Must Read

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da povlačenje iz pregovora oko izbornog zakona “neće biti prihvatljiva opcija”.

Borrell je ovo rekao u odgovoru na pisma koja su predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije, kao i njemu uputili predsjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.

Produžena politička kriza

Kako je rekao Borell, EU pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini i nedvosmisleno je opredijeljena prema EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja”, napisao je Borrell.

Dodao je da je EU duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je, kako kaže, neprihvatljivo, prenosi Klix.ba.

“Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s ministrima vanjskih poslova EU u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju. Ministri vanjskih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjele, nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno potiču tenzije u zemlji”, dodao je Borrell.

Povratak u državne institucije

Naglasio je da sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcioniranju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara.

Sada je hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije i napreduje na putu prema EU, u skladu s očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija”, naglasio je Borrell.

Ponudio je uvjerenje da će njegov tim u Europskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini nastaviti s uključivanjem i olakšavanjem dijaloga.

“Kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Ured visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema zahtijevat će od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost”, poručio je Borrell.

- Advertisement -

50 COMMENTS

  1. Nametnite zakone i gledajte kako će te ih sprovesti u praksi…preuzmite Vi političku i inu odgovornost.
    Stvorili ste Protektorat,sad se o njemu i brinite…mahmu vam jehbem pokvarenu ..

  2. Ma daj dosta sa time.
    Ako Bosnjaci ne zele BiH kao tri ravnopravna naroda neka izadu iz nje i puste Srbe i Hrvate da prave ravnopravnu BiH gdje ce Srbi i Hrvati imati osjecaj da je to nihova zemlja. Neka Bosnjaci izadu iz BiH mi nemamo tu nista protiv neka osnuju svoju Islamsku zajednicu a taj mali broj Hrvata i Srba koji ce ostati u ID BiH nece im biti lose niti treba da se boje ostati tu. Bosnjaci nisu los narod ali nece da zive u zajednici sa Srbima i Hrvatima.

  3. Sramota.
    Citam slobodnu dalmaciju a tamo ni jednog teksta da podrzi nas Hrvate u BiH. Cak sto vise, blate naseg predsjednika Miklanovica zbog podrske koju od njega dobijamo. Pa zar te novinare i televiziju u RH nije sramota!
    Gospodine milanovicu nas glas ste zasluzili.

  4. Bla, bla, bla… uvik isto! Copy- paste objave su puno doprinjele zadnjih godina u tome da spriječe mošnje u svojim trulim nastojanjima. BiH ce se raspsti sama od sebe, jednako kao i automobil koji se ne servisira (nego se jos manita sa njin…)

    • Samo polako i brez nervoze. Daleko ćete dogurati ako ne izmjenite izborni zakon. A sve su prilike da ste već zakasnili. kako natjerati Hrvate da izađu na izbore, kada nađeš odgovor, javi se.

  5. Jeste li zapazili; dva Bošnjaka Bakir i Denis obraćaju se Bruxellesu u
    ime cijele BiH, kao da nema još 2 druga konstitutivna naroda i ostalih!!!

  6. Dosta više ovih raznih ue idiota upm. Oni će nma govoriti šta treba da radimo. Srbi i hrvati znaju. Nama ništa nemojte govoriti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -