Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Samo nekoliko crtica zašto je nemoguće bošnjačko-hrvatsko savezništvo u BiH

Must Read

Ovih dana aktualna je priča oko toga kako je potrebno obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a u kontekstu izmjena Izbornoga zakona i tobožnje stabilnosti zemlje.

Odlučili smo malo analizirati zašto je takva vrsta savezništva naprosto nemoguća.

Tu ima gotovo bezbroj razloga, mnogo je grešaka i s jedne i s druge strane i nepošteno bi bilo optužiti samo Bošnjake zbog krize u odnosima između ova dva naroda.

Hrvati s Bošnjacima dijele puno više životnog prostora u BiH nego sa Srbima, puno su više upućeni jedni na druge zbog same strukture Federacije i zbog međusobnih odnosa, miješanih kantona u kojima oba naroda čine značajnu većinu, sredina poput Grada Mostara i tomu slično.

U pomirenju ova dva naroda nema ništa loše. Treba graditi mir na svaki mogući način, međutim, ne i pod svaku cijenu. A ovih dana nam se pokušava dati do znanja kako to pomirenje i savezništvo treba graditi pod svaku cijenu.

  1. Sve je počelo odleskom Šefika Džaferovića u Vukovar gdje je rame uz rame s njim šetao premijer Andrej Plenković. Na ovaj način je Vukovar iskorišten kao novo mitsko mjesto hrvatsko-bošnjačkog savezništva i zajedničke izgradnje antisrpskog sentimenta.
  2. Plenkovićeva pozicija ovdje je jasna i potpuno je jasno zašto to čini. On je europski političar s velikim ugledom u Briselu. Taj isti Brisel od njega traži upravo to: Kako god znaš zadrži dole stabilnost, a ruski utjecaj svedi na minimum. Da se ne lažemo, bilo tko od nas bi radio isto na Plenkovićevom mjestu.
  3. Međutim, problem je u političkom Mostaru i našem HDZ-u koji Plenkoviću ne zna ili ne želi objasniti zašto je savezništvo s Bošnjacima nemoguće. Nabrojimo sada samo nekoliko stvari.
  4. Ratni zločini nad Hrvatima od strane Armije RBiH, nepresuđeni, tri nametanja Komšića, brutalna krađa hrvatskog političkog subjektiviteta tijekom Platforme i Alijanse, uništavanje javnih institucija pod hrvatskom kontrolom od strane kadrova ranije spomenute Alijanse i Platforme, kadroviranje na Federalnoj televiziji koja je i hrvatska televizija, kadroviranje u Federalnoj upravi policije i nemogućnost da šef iste bude Hrvat, kadroviranje u drugim, ne osobito nevažnim institucijama, smještenim u Sarajevu, vazalski odnos bošnjačke političke elite prema visokim predstavnicima, nazivanje Hrvata nacionalnom manjinom i brojanje krvnih zrnaca gdje prednjački Izetbegović s kojim se Hrvati sada, kao, trebaju miriti. Ovo su, dakle, samo neki od razloga…

Sto puta je već ponovljeno, ali treba ponovno, a kako je nedavno u izjavi za Bild.ba potvrdio i hrvatski novinar i politolog Branimir Galić: BiH može biti samo tronžac.

Bošnjačko-hrvatska reizgradnja odnosa nikako ne smije i ne može ići na štetu Srba kao što ista ne može početi dok se minimalno, ali minimalno, bošnjačka politička elita ne odrekne Željka Komšića kao simbola ponižavanja Hrvata u BiH i pljuvanja u facu im. To znaju svi koji to trebaju znati i upravo prema tim postulatima hrvatska politika i treba djelovati.

Stav hrvatske politike u BiH nikako ne smije biti da je pomirenje i savez s Bošnjacima nešto samo po sebi nemoguće, međutim, taj savez nikako, ali nikako ne treba niti u teoriji postojati ako će on biti usmjeren protiv Srba u BiH i ako će se na njemu raditi prije nego što bošnjačka politička elita pokaže minimum minimuma, a taj minimum je odricanje od Komšića.

Onda ćemo lako riješavati ostala otvorena pitanja. Bez obzira na želje, zahtjeve pa čak i možda dobre namjere bilo koga iz Zagreba, Brisela, Berlina, Moskve ili Washingtona.

- Advertisement -

141 COMMENTS

  1. Ma šuplja priča. Teoretski je tako. Ali kad amuri i njemci narede, zaboravićemo mi i komšića i hrvatsko ponižavanje, i žrtve i sve… Nego parkiraj dvojku gdje ti švabo kaže.

  2. Naravno da su svi navedeni razlozi realni i veoma ozbiljni, ali treba otvoreno reći da su hrvatsko-muslimanskI odnosi ušli u odlučujuću fazu koja nije samo politička nego i za bodanskohercegovačke Hrvate kao politički narod sudbinska i egzistencijalna, Za BiH i sve njene narode bi najbolje bilo da se donese novi izborni zakon, a ako se ne donese BiH će kao uređena država postojati još samo na papiru.

  3. Halo, divljaci! S vama se ne slažu bosanski Hrvati, ne slaže se EU. EU neće dozvoliti uticaj Turske ovdje, neće dozvoliti čisti bošnjački teritorij i moguću islamsku državu. S tim se ne slaže ni Hrvatska jer bi onda morala štititi granice EU od muslimanskih fundamentalista. Brisel hrani Čovića i sve hrvatske političare u BiH. Brisel mu je napravio vile. Živi kao Bog od novca MMF-a. Slušat ćete i te kako.

  4. Ja sam bliži ideji da iza svega sa figom u dzepu stoje Amerikanci i nastavljaju da prave muslimanima drzavu. Za svaki slucaj su im dali u ruke i proizvodnju oruzja za krajnji slucaj. Ovakvo divljanje bez sankcija moze samo onaj tko ima podrsku Amerike.

  5. Ko vas pita zelite li? Dobro bi zube polomili ako bi pomjerili i metar granice.
    Dovodite se u zabludu da bi vam Dodik ledja cuvao.
    Hrvate (iz Hrvatske postujemo) a kamenjarske fasistoidne seljacine NE. Kao i normalji ljudi iz Hrvatske.

  6. Ok,onda idite gdje se mozete dogovoriti.
    Kao,nikakav dogovor nije moguc,trebalo bi ponovo stvarati nekalvu novu takozvanu hb.
    Na vasu zalost to nikad vise nece biti moguce. Tu zlocinacku tvorevinu smo jednom sahranili i nikad vise nece ugledati svjetlo dana.

  7. Mi Bosnjaci I bojovnici nikad nismo bili u iskrenom saveznistvu.Na Brcanskom ratistu da. su bojovnici bili malo jaci cak bi I ovdje doslo do sranja..

  8. Poskok, nemojte više kakirove slike objavljivati. Djeca vide, počnu vrištati. Onda dok njih uspavam, dok im mater uspavam hebi ga…

  9. Prije rata od ukupnog broja Hrvata u bih 70% ih je stanovali u Bosni a samo 30% u Hercegovini.Sada ih 70% stanuje u zapadnoj Hercegovinu ,s tim da ih je prije rata bilo oko 700000,a sada oko400000.
    Izborni zakon da,ali ne po volji Hrvata i Bosnjaka,već građana bih.
    Ne smije Bakir potpisati,jer mu je to onda potpis na politički nestanak.A tast je.

  10. Odyebite…s plisnavim čergarima i ciganima ni u ludilu…islamisti i teroristi su potomci turskog okupatora i opet će vas nasankat jer su to cigani!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -