Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Federacija zapostavlja Hercegovinu

Must Read

Aktualna federalna vlast zapostavlja Hercegovinu u razvojnim i investicijskim planovima i aktivnostima. Posljedica toga je činjenica da je bruto domaći proizvod u Sarajevskoj županiji dvostruko veći od BDP-a koji imaju četiri većinski hrvatske županije zajedno. Hercegovačko-neretvanska, Posavska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.
U situaciji kada su strane investicije skoro presušile, a privatno poduzetništvo uglavnom stagnira, projekti države, odnosno entiteta i njihovih javnih poduzeća, jedina su prilika za kakav-takav razvoj. Međutim, ova sredstva uglavnom završavaju u trokutu Sarajevo – Zenica – Tuzla, dok ostala područja dobivaju samo mrvice. Razloge treba tražiti i u tome što su spomenuta područja glavna izborna baza stranaka koje trenutačno participiraju u federalnoj Vladi.

Radovi u “Bosni”

Najbolji primjer je izgradnja ključnog infrastrukturnog projekta u BiH, cestovnog koridora Vc. Trenutačno se najviše radova izvodi na dionicama koje prolaze kroz Zeničko-dobojsku i Sarajevsku županiju, a Zenica i Sarajevo bit će prva dva regionalna središta u BiH koja će biti povezana autocestom. Osim ovih, gradi se još samo jedna poddionica na jugu Hercegovine. Dionice kroz Hercegovačko-neretvansku županiju ostavljene su za kraj. S druge strane, već se priprema teren za izgradnju kraka koji bi Tuzlu povezivao s koridorom Vc. Hercegbosanska i Srednjobosanska županija se nadaju brzim cestama čija izgradnja neće početi uskoro.
Slična situacija je i s ulaganjima u energetiku. Samo u rudnike će ove godine biti uloženo 74,3 milijuna KM, a ukupne investicije Elektroprivrede BiH, uglavnom u Bosni, premašuju 1,6 milijardi maraka.

Najavljeni projekti

Iako je iz EP BiH prethodne godine bilo najavljivano da će vjetropark Podveležje(VE Podveležje)kod Mostara, koji će se sastojati od 16 vjetroturbina s instaliranim kapacitetom do 48 MW, biti završen do kraja 2012. godine – to se nije dogodilo. Tek se krenulo u proces izbora konzultanata. Imajući u vidu sve ovo, ne čudi što industrijska proizvodnja također nije ravnomjerno raspoređena u BiH, a pogotovo ne u Federaciji. Na Sarajevsku, Tuzlansku i Zeničko-dobojsku županiju otpada čak 71 posto industrijske proizvodnje. S druge strane, četiri većinski hrvatske županije u industrijskoj proizvodnji FBiH sudjeluju sa skromnih 15,5 posto. Još više zabrinjava podatak da je samo godinu dana ranije taj udio bio 19,5 posto, što samo potvrđuje da industrijska proizvodnja u ovim dijelovima Federacije drastično opada.

vecernji.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -