Published On: Sun, Aug 4th, 2013

Zbog malog broja prijavljenih, u Višegradu će popisivati Bošnjaci iz općina FBiH

popI pored apela predstavnika Općinskе kоmisiје zа pоpis stаnоvništvа, dоmаćinstаvа i stаnоvа, u Višеgrаdu se nije javio potreban broj kandidata iz reda bošnjačkog naroda za popisivače u toj općini.

Zainteresiranih je bilo svega 16, iako je potrebno 78 Bošnjaka koji će biti angažirani na anketiranju građana.Iz reda tog naroda potrebno je i 10 osoba koje će biti angažirane kao instruktori tijekom popisa, a prijavilo se njih 12.

Po riječima predsjednice Općinskе kоmisiје zа pоpis stаnоvništvа, dоmаćinstаvа i stаnоvа u Višеgrаdu Slоbоdаnkа Đеrić, dobili su obavještenje da se te pozicije mogu popuniti i kandidatima Bošnjacima iz drugih općina iz Federacije BiH.U Višegradu se za popis stanovništva prijavilo ukupno 297 kandidata za popisivače i 35 za instruktore i svi su nezaposleni.

Najviše prijava podnijeli su Srbi, čak 279, iako će biti primljeno svega njih 37 za popisivače i pet za instrukture.Iz reda ostalih naroda stigle su prijave pet osoba koliko je i potrebno kandidata.

Zadaci popisivača su obilazak terena pred popis, popisivanje ”od vrata do vrata” i drugi poslovi po nalogu općinskog/gradskog instruktora i popisne komisije. Popisivači moraju u dva  tjedna popisati sve jedinice popisa (stanovnike, domaćinstva i stanove).

Popisivanje na terenu traje od 1. do 15. listopada 2013. godine, (uključujući subote i nedjelje) od jutra do navečer, pa je nužan preduvjet da kandidat za popisivača u tom razdoblju nema poslovnih/školskih obaveza, jer se od popisivača očekuje puni dnevni angažman.

Kandidati izabrani za popisivače prolaze petodnevnu obuku u razdoblju od 16. do 20. rujna 2013. godine i nakon toga polažu završni test, s tim da se, zavisno o kvaliteti završnog testa i bodovne liste, uključuju u popis u svojstvu popisivača ili raspoređuju kao rezerva.

Fena