Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Pročitajte kako laže, na tekstu se bolje vidi…

Must Read

Stanje je turbulentno, Dodik je najavio pokretanje procesa otcjepljenja iz ustavnopravnog poretka BIH, ima li tu političkog rješenja bez rata, vidite li ga?

Nije on obećao otcjepljenje RS-a od BIH, mada možda ima i takvih planova, on traži da se reforme vrate, nekih 20ak godina unatrag, da se ustvari napravi država u državi, da unutar BIH ponovno bude država Republika Srpska. Ima naravno rješenja (bez rata), rješenje je da odustane od toga, jer je to svakako jedan ćorsokak jedna slijepa ulica iz koje će ga vraćati ili OHR ili Ustavni sud. Ovo njemu mislim služi za predizbornu kampanju i imat će cilj da pravosuđe ukine na nivou BIH, jer se on boji tog pravosuđa s razlogom. Zato želi da ga vrati tamo gdje je pod njegovom kontrolom na nivo RS.

 

Visoki predstavnik nije iskoristio Bonsko pravo da smijeni čelnike koji ruše Ustav BIH, je li to možda trebao napraviti?

Narodna skupština RS je dobro pazila kako će stvari postaviti. Oni su donijeli zaključke nisu donijeli odluke tako da OHR čuva Bonske ovlasti kao zadnju mjeru koji mogu da uslijede, i za koje je NSRS zadužila Vladu RS da se stvarno krene tamo nekad u maju ili junu u jedan antidaytonski pokret. Ako se odluče stvarno na to da ruše reforme, da rade protiv Ustava i Daytona tada će Visoki Predstavnik morati reagovati.

Izjava u našem interviewu od jučer da je BIH maligno bolesna i da on ne vidi njenu budućnost nju interpretirate predizbornom kampanjom?

Stalno on to ponavlja. Cijelo vrijeme vrijeđa BIH, Bošnjake, ponekad i Hrvate, ponekad predstavnike Međunarodne zajednice, čini sve da ona bude jedna neuspješna priča, međutim daleko neuspješniji dio te priče jeste Republika Srpska.

Kako komentirate tvrdnje da su za opstanak BIH jednako opasni i srpski separatizam i bošnjački unitarizam?

Ja ne vidim bošnjačkog unitarizma. Sve činimo da se Hrvati osjećaju relaksirano. Ima na nivou BIH preko stotinu bitnih pozicija koje vladaju državom i na nivou  Federacije oko 200. I Hrvati imaju paritet. Ima ih dakle 15% u državi imaju preko 33% pozicija, ministarskih, direktorskih itd. Imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav garantuje, i imaju ovu jednu Željko Komšić poziciju kojom su nezadovoljni, ali imaju ovih 46 gdje bi trebali biti zadovoljni, jer su ih dobili na uštrb Bošnjaka , tako Bošnjaci imaju nešto manje, u namjeri i u želji da Hrvatima omile BIH da ju učine komotnijom za taj malobrojniji narod. Tako da ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije.

 

Riječ je s hrvatske točke gledišta o vašem inzistiranju na građanskom modelu, kojeg Hrvatska vidi također kao kršenje Daytona, odnosno sporazuma o konstitutivnim narodima.

Na koji način mi to insistiramo? Evo možete li vi dati primjer kako to Bošnjaci inzistiraju na tom građanskom principu. Gdje je to mislim, to su virtualne priče. U čemu konkretnom se to očituje, to ne postoji! To su ustvari napadi na Bošnjake, udruženi napadi zajedno sa Dodikom, zato što Hrvati žele izmijeniti Ustav i Izborni zakon na način da se garantira da član Predsjedništva BIH mora biti iz HDZ-a. Ja bi stvarno volio čuti neki primjer gdje ima pokušaja te dominacije tog građanskog principa, to je nemoguće ustvari uraditi u BIH.

Mislim da je to ključna točka, vi i Čović imali ste nekakav načelni dogovor, pa je on pao u vodu, Hrvati ne žele da im Bošnjaci biraju Predsjednika, biste li vi pristali da bošnjačkog člana Predsjedništva biraju Hrvati?

Bili smo spremni i na ovu stvar. Na Aprilski paket koji su oborili Haris Silajdži i Božo Ljubić, i pristalo smo na Fulleov model koji je oborio g. Dragan Čović.To je bila SDA spreman pomoći Hrvatima, da se ustvari relaksira njihova pozicija kroz implementaciju presude Sejdić FInzi. Da se ustvari da realno pravo svakome da se kandiduje a da ustvari ono bude realno oslonjeno na volju tri konstitutivna naroda. I još uvijek smo spremni da radimo na tome.

Zagreb podupire cjelovitu BIH, njen put prema EU pod uvjetom naravno da se poštuje izborna volja Hrvata u BIH. Ima li na tim temeljima prostora za daljnji politički razgovor?

Apsolutno, bili smo dva puta spremni izići u susret Hrvatima s tim da ovaj puta tražimo da se uklone blokade koje su izišle u međuvremenu od strane hrvatskih predstavnika. Kao što rekoh u FBIH trpimo blokade već 3-u godinu.

 

- Advertisement -

76 COMMENTS

  1. Evo i ja da se javim. Budući da se na ove članke koji govore o Bosnjacima, bilo da su lopovi i li posteni, najviše komentatora javlja.

    Morate znati da se svi komentari pazljivo snimaju, analiziraju.

    Poskok je postao trn u oku mnogima.

    Nazalost, jer sve je vise dobrih članaka i konstruktivne rasprave. Mada jos uvijek ima smeća.

  2. Turčadijo, ne dođe li do izmjene Izbornog zakona na način da nam vi Turci ni pod razno više ne možete izabrati Sejdu Komšića ili neke nove Sejde Komšiće, budite sigurni da ide reaktivacija HR HB. Više ste dophizdili i Bogu i vragu. Treba vas zbaciti sa sedla.

  3. A i novinar totalno nespreman. Zasto ga nije pitao laze li ured Ombudsmana o postotku Hrvata u institucijama i time prekinuo ovog lazovcinu.

    • Novinar je sramotno loše odradio intervju. Odmah prvo pitanje katastrofa. Dodik službeno ne radi svojim zadnjim postupcima na otcjepljenju nego na vraćanju Daytona na početne postavke. Čak ga Izetbegović u odgovoru ispravlja…
      Novinar na tvrdnju kako Hrvati imaju “previše” funkcija mogao reagirati pitanjem jesu li Komšić, Osmica i ostali slični uračunati među te prekobrojne Hrvate na položajima.

  4. Meni je kod Bakira puno veći problem neiskrenost od laži. Kako kažu u laži su kratke noge i ona se lako demaskira. Puno je veći problem sa neiskrenošću, a tu su bošnjački političari svjetski prvaci. Suočeni smo sa neiskrenošću bošnjačke politike od Alije pa naovamo.
    Treba slušati što oni(bošnjački političari) govore među “svojima”, kao što je bila ova zadnja turneja SDA po EU zemljama. Jer tu oni iznose svoju iskrenu politiku prema nama ne muslimanima u BiH.
    Ovo što je Bakir iznio u ovom intervju su čiste nebuloze bez i grama iskrenosti.

  5. Tako je i Slobo skupa s Mirom Markovic lagao i blefirao, prodavao maglu i izludivao svoje lazima i manipulacijama, jos je bio obrazovaniji od ovoga naseg Riđana i znamo kako je zavrsio i zavrsilo, puno je slicnosti da bi epilog mogao biti razlicit pa bujrum.

  6. Bakir ŽIVKOVIĆ unuk od ILIJE ŽIVKOVIĆA IZ SMEDEREVA je hrvatski igrač, to je svima jasno, želi hrvatima treči entitet a on bi bio doživotni sultan u fildžanu i zaštitio bi svoju bulu sebijicu sultanicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

U LAŽI JE KRATKA KOSA: Dok lobira protiv Rezolucije, premijer Srbije “duboko” vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas kako duboko vjeruje da je istorijski dogovor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -