Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Globalna akcja “Plamen slobode za Praljka i Petkovića

Must Read

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haškoga suda u predmetu Praljak – Petković provodi se globalna akcija ‘Plamen slobode ‘u kojoj će Hrvati diljem svijeta i u domovini, molitvom i paljenjem svijeća iskazati potporu hrvatskim generalima Slobodanu Praljku  i Milivoju Petkoviću te izraziti neslaganje s prvostupanjskom presudom Haškog suda.

Organizator akcije je pored HSK Šite Ćorića i udruga “Hrvatski integriša” koja nakon prozivke Šinfejnovaca iz HRHB kako dijele generale na pravedne i pravednije, na nevine i manje nevine, na vaše i naše te da Praljka i Petkovića uopće ne spominju u hrvatskim medijima kao da su ih unaprijed osudili ovim činom nastoji poništiti takva shvaćanja te revitalizirati hrvatski integralizam.

 

Globalnom akcijom Plamen slobode želi se naglasiti ustrajnost i odlučnost upozoravanja na nepravednu prvostupanjsku presudu Haškog suda hrvatskim generalima te na neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije Maestral, koju je Haški sud u prvostupanjskoj presudi generalima Praljku i Petkoviću nepravedno nazvao udruženim zločinačkim pothvatom, navodi Hrvatski svjetski kongres, organizator akcije.

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haškog suda koja počinje sutra, 14. svibnja, Hrvati u Hrvatskoj i diljem svijeta u svoje će nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale i upaliti svijeću kao simbol ljubavi i vjere u pravdu i pravednost.

Akciji Plamen slobode pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima. Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz samo su neke od svjetskih metropola u kojima će se upaliti plamen slobode, ističe se u priopćenju. Posebno je težište akcije u Njemačkoj u kojoj gotovo da nema većega grada koji neće sudjelovati.

U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu: Hrvatski generali, mi smo s vama!

Mnogobrojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima udruga vjernika Pokret krunice za obraćenje i mir, ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama Plamen slobode.

U Kninu će Braniteljski portal simbolički napraviti most između Slavoluka pobjede Oluja ’95. i Haškog suda, a u organizaciji braniteljske udruge Zavjet u Pakoštanima priprema se središnji događaj za cijelo zadarsko područje s početkom u 10.30 u crkvi sv. Mihovila.

Vjernici će u Pakoštanima ponijeti bijele svijeće na misno slavlje koje će se zapaliti kao znak suosjećanja s patnjom hrvatskih uznika u Den Haagu.

I u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju bit će služena sveta misa za Domovinu, nakon koje će ispred crkve biti snimljena milenijska fotografija.

Molitve i paljenje plamena slobode najavljeni su, među ostalim, i u Splitu, Osijeku, Petrinji, Rijeci te mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, navodi Hrvatski svjetski kongres.

Globalna akcija Plamen slobode pokazuje da Hrvati u svijetu i domovini dišu zajedno, kao jedan narod i jedno srce za pravdu i slobodu hrvatskih generala, ističe se u priopćenju Hrvatskoga svjetskog kongresa.

Hrvatski Narodni Sabor Bosne i Hercegovine poziva Hrvate diljem Herceg Bosne da se u nedjelju, 13. svibnja 2012., u 19 sati na Majčin dan,  u zajedništvu pomole za Domovinu i da na prigodna mjesta ponesu bijelu svijeću koja će se zapaliti kao znak suosjećanja s patnjom svih hrvatskih uznika u Den Haagu. Pododjel za iseljeništvo Hrvatskog Narodnog Sabora  pripremio je posebne naljepnice za svaku svijeću s porukom podrške hrvatskim uznicima u Den Haagu. Naljepnice će  u vrijeme paljenja svijeća dijeliti  mladež  HDZ-a BiH u sljedećim mjestima Herceg Bosne:

Mostar- Vukovarska ulica

Široki Brijeg- Trg širokobrijeških žrtava

Stolac- Spomenik poginulim braniteljima

Čapljina- Trg hrvatske slobode

Neum- Kod križa

Čitluk- Centralni križ

Rama- Spomenik poginulim braniteljima

Ljubuški- Spomenik poginulim braniteljima

Grude- Spomenik poginulim braniteljima

Posušje- Spomenik poginulim braniteljima

Livno- Trg Kralja Tomislava

Tomislavgrad- Spomenik Kralja Tomislava

Vitez- Spomenik poginulim braniteljima

Busovača- Spomenik poginulim braniteljima

Kiseljak-Glavni trg, ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima

Kreševo- Spomenik poginulim braniteljima

Fojnica- Spomenik poginulim braniteljima

Odžak- Spomenik poginulim braniteljima

Orašje- Park kod spomen obilježja

Ovom  akcijom hrvatski narod Herceg Bosne i Hrvatski Narodni Sabor  BiH želi ohrabriti hrvatske uznike, a posebice generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, kojima poručujemo da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami.

 

Napomena: Tekst je aktivistička intervencija. Postkolonijalisti Perecije Praljka i Petkovića uopće ne doživljavaju kao hrvatske generale niti njihov uzništvo stavljaju u istu ravan sa uzništvom Gotovine i Markača kao da se radi o generalima ABIH a ne HVO-a koji su jedan dio svoje vojne karijere proveli i po ratištima u RH. Zajedništvo koje je bilo tako očito u ratu u miru i u obrani se negira.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -