Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Je li Alija doista stvarao državu?

Vrlo
- Advertisement -

“Otac ti je bio osnivač ove države, ne dopusti da ti zbog ovoga budeš kriv za njeno rušenje”, kazao je Palmer u nekoliko navrata predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Koju je državu stvarao Alija Izetbegović? Kako? Kada? Kolika je danas ta država? Kolika je njena državnost? Koji su najveći državnički potezi Alije Izetbegovića i je li doista njegov sin , sin koji ruši obiteljsku tradiciju kada ruši državu ili je pak pljunuti otac koji ju uništava identično kao i rahmetli babo mu?

Povlačenjem potpisa s međunaronog ugovora.

Aliji Izetbegoviću nije pošlo za rukom stvoriti islamsku državu sedamdesetih. Komuniza je imao nultu toleranciju na panislamističke pokrete. Ideja kako je Islam neusklađen s bilo kojim oblikom građanskgo društva i netolerantan prema drugima, Titu se nij svidjela. Živalja Huseina, Aliju te nekolicinu drugih poslao je u zatvor nakon Sarajevskog procesa, kojeg u Sarajevu danas zovu montiranim. Iako je tekst Islamske deklaracije, objavljene u naponu komunizma 70-ih svima javno dostupan, a u njemu se vidi Alijin zanos o društvu koje se tek treba dogoditi. Društvo iznad kojeg je Kuran a ne Ustav, i u kojem se živi prema idejama političkog Islama. Premda islamisti tvrde da nema poltiičkog i ne političkog Islama, te da je Islam politička a ne samo vjerska ideologija.

90-ih mu nije pošlo za rukom stvoriti suverenu BIH. Iako je imao šansu biti mirotvorac i državnik, na nagovor US ambasadora Zimmermana, koji mu je “ponudio više” Izetbegović je odlučio uništiti BIH. Posljedice njegovog povlačenja potpisa s već postignotog mira i preuređenja BIH u tri regije, od kojih se niti jedna ne zove RS i nema ovlasti koje danas ima RS, bile su užasne. Spaljena zemlja. Zemlja mrtvih. Nikada do danas niti jedan lijevi ni desni političar u Bošnjaka ne usuđuje se prozvati klan Izetbegović za katastrofalne odluke u ratu.

Odluka uništenja Lisabonskog sporazuma je isključivo Alijina. Ona se događa prije svake smrti u BIH. Godine koje su uslijedile nakon toga građanima BIH , pa tako i Bošnjacima donijele su bijedu i jad. Što drugo Izetbegovići mogu ponuditi?

A umjesto suverene BIH, iz povučenog potpisa nesuđenog Haaškog osuđenika, izišao je BH protektorat. Mala austrijska kolonija kojom se igraju trećerazredni postarijevski diplomati. Koji se jenako prema Srbima, Hrvatima i Bošnjacima odnose kao prema ljudima niže rase.

Podvesti svoju zemlju i svoj narod u postkolonijalni odnos, prema starom okupatoru, samo zato da se riješiš “teških ralja beogradske politike” baš i nije neki naročit državnički potez.

Bošnjačko društvo poslije Alije sve manje je građansko, sve manje suvereno, i bez prava na istinski pluralizam. Ljudi u beznađu i pod utjecajem “novog sjemena s istoka” postaju žrtve radikalnih ponuda i u tim ideologijama koje se bore po Siriji nalaze svoj smisao. Kako im zamjeriti? Kako ih kritizirati kad u općoj bijedi i izoliranosti u koju je Alija doveo Bošnjake oni upravo u bliskoistočnom panislamizmu vide spas? On im jedini nije okrenuo leđa.

Alija je osim države ubio i demokraciju u Bošnjaka.Određena pitanja vječno su zabranjena od strane režimske SDA. Lijeve partije u Sarajevu su laž. Sabina nije Ćudić niti je Nermin Nikšić. Dakle Alijina partija provodi teror i nad Bošnjacima u smislu demokratizacije tog prostora.

BIH je u političkom smislu sve samo ne država.

Prema tome je li Palmer u pravu kada kaže da bi Bakir mogao prekinuti obiteljsku tradiciju  i srušiti državu koju mu je stvorio ćaća?

Nije. Bakir samo poštuje tradiciju svoje naširoko nepoštivane obitelji.

Alija je povukao potpis s Lisabonskog sporazuma i Bošnjacima donio rat, bijedu, iseljavanje. Bakir je povukao potpis s Daytonskog sporazuma. Zanoseći se da je to njegov osobni Hudejbijski mir.

I da je vrijeme da njegova vojska uđe u Meku.

No niti Meke niti vojske u Bosnama.

ish l poskok.info

 

- Advertisement -

5 KOMENTARI

guest

5 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -