Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Dr. Zdenko Herceg održao predavanje za IARC o najnovijim otkrićima u liječenju i prevenciji raka dojke

Must Read

Mjesec listopad globalno je posvećen borbi protiv raka dojke. Na tom tragu je i glavna agencija Svjetske zdravstvene organizacije za rak – Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer – IARC) organizirala nekoliko kraćih predavanja uglednih svjetskih znanstvenika, među kojima je dr. sc. Zdenko Herceg, rođeni Ljubušak, a koji je prezentirao najnovija otkrića njegova laboratorija (novi biomarkeri za personaliziranu prevenciju raka dojke) i upozorio na zabrinjavajuće svjetske trendove i na znakove na koje treba obratiti pozornost. Ključ uspjeha je u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ponovno je naglašeno, piše republikainfo.com.

Dr. Zdenko Herceg održao je predavanje o predviđanju i riziku od raka dojke – kako znanstvenici IARC-a “čitaju kartu” skrivenu u krvi žene.

Naime, u novom videu povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, dr. Zdenko Herceg, voditelj Odjela za epigenomiku i mehanizme u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), objašnjava kako znanstvenici IARC-a identificiraju biomarkere u krvi žena kako bi točno predvidjeli njihov rizik od razvoja rak dojke.

Koristeći strojno učenje i najsuvremenije analitičke alate razvijene u IARC-u, znanstvenici mapiraju epigenom. Epigenom određuje kako naša tijela i stanice rade na temelju genetskog materijala koji naslijedimo od svojih roditelja, stvari s kojima se susrećemo u našem okruženju i našeg načina života.

U videu dr. Herceg opisuje kako istraživači IARC-a stvaraju ove karte, kako su identificirali biomarkere povezane s rizikom od raka i kako bi to moglo promijeniti prevenciju raka i liječenje raka u budućnosti.

No, jedna od zanimljivosti je i ta da je dr. Herceg brat premijera HNŽ-a dr.sc. Nevenka Hercega.

 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -