Nedjelja, 28 travnja, 2024

Hypo će korisnicima kredita morati vratiti 120 milijuna maraka

Must Read

MOSTAR – Hypo Alpe-Adria banka ponudila je arbitražni postupak svojim klijentima koji su ranije sklopili ugovore o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Riječ je o oko 16.500 korisnika kredita koji su podigli oko 672 milijuna maraka kredita. Ako bi arbitraža bila u njihovu korist, na taj način praktički bi im se vratilo oko 120 milijuna maraka.
Postupak bi vodili predsjednik i šest članova Arbitražnog suda izabrani uzajamnim dogovorom između Banke i udruge. Arbitražni sud bi donio odluku o sporu koja ima snagu pravomoćne sudske odluke i kakva god ona bila, obje strane ju moraju poštovati. Odluka i mišljenje takvih arbitara bili bi obvezujući za sve sudove u BiH.
Ovaj potez Hypo Alpe-Adria banke smatra se izravnim rezultatom presude koju je u korist korisnika sličnih kredita u Hrvatskoj donio Trgovački sud u Zagrebu, a prije te presude pravu su satisfakciju osjetili i klijenti banaka u Srbiji nakon što je prošle godine Narodna banka Srbije kaznila KBC i Alfa banku jer su suprotno Zakonu o zaštiti korisnika financijskih usluga klijentima zaračunavale više kamate. Iz bosanskohercegovačke Udruge korisnika kredita Švicarac, koja zastupa bh. korisnike kredita u švicarcima, i ranije su predlagali banci ovakvo rješenje, ali do sad nije bilo spremnosti to prihvatiti.

Guljenje do kože

Marica Glibić, članica stručne skupine ove udruge, kaže kako će ponudu Hypo Alpe-Adria banke prihvatiti ili odbiti samo korisnici, a ne ova udruga. Eventualno prihvaćanje uslijedit će ovaj put pod uvjetima korisnika kredita.
-Mi smo 2011. godine pokrenuli prve tužbe pred Općinskim sudom u Mostaru koji je nadležan. Pokrenute tužbe će sigurno dobiti i sudski epilog. No, broj pokrenutih tužbi je možda do 2000, što je u odnosu na broj kreditnih partija jako malo i iznosi oko 12 posto – kaže Glibić. Jedna takva presuda protiv Hypo Alpe-Adria banke je već donesena 17. lipnja ove godine. Glibić ističe kako u Hrvatskoj, nakon pravomoćne presude, svaki pojedinac mora ponovno na sud kako bi se utvrdilo koliko ga je njegova banka oštetila i to ide pojedinačnim tužbama. I presuda u BiH do koje bi se došlo arbitražom bila bi upravo takva. No, naglašava kako pravni subjekti i fizičke osobe u FBiH imaju daleko bolju zaštitu nego oni u Hrvatskoj ili u Republici Srpskoj. Naime, Zakon o obveznim odnosima u FBiH nije predvidio valutnu klauzulu.
-Specijalni Zakon o deviznom poslovanju koji je u to vrijeme bio na snazi u FBiH i koji je donesen 1998. nije dopustio valutnu klauzulu. Ta klauzula, ako je bila u ugovoru, prema tome je ništavna i ako je nešto naplatila na osnovi te klauzule, ona to mora vratiti – ističe Glibić. U FBiH su plasirana 672 milijuna maraka kredita s valutnom klauzulom.
-Ako je klijent sve to vrijeme uredno vraćao kredit, zbog valutne klauzule, odnosno rasta tečaja, on ne samo da nije smanjio glavnicu, nego je čak još dužniji – kaže Glibić i ističe kako bi isknjižavanje toga značilo najmanje 120 milijuna maraka manje za sve klijente, a riječ je o tečajnoj razlici koju je banka sebi uknjižila kao prihod.

Pokrenuta lavina

Trgovački sud u Zagrebu ustvrdio je u prvostupanjskoj presudi da su UniCredit Zagrebačka banka, Privredna banka, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria banka, OTP banka, Societe generale – Splitska banka i Volksbank, u prijevodu, “ogulili do kože” građane koje imaju kredite u švicarcima.
Ovakva presuda, postane li pravomoćna, otvara građanima mogućnost da podignu pojedinačne tužbe protiv banaka i zatraže povrat preplaćenog novca zbog divljanja kamata na kredite. Od 28 milijardi kuna koji su u švicarskim francima plasirani, 25 milijardi kuna bilo je prema građanima, a procjenjuje se da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto. Presuda se u dijelu vezanom za kamatne stope neće odnositi samo na korisnike kredita u švicarcima nego i na kredite u drugim valutama.

Piše: Predrag Zvijerac l DL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Službeni Zagreb Mate Granića ugostio je vrlo vjerojatnog ubojicu viteške djece. BH Hrvati dali su Graniću 3 saborska zastupnika. Jesmo li proklet narod?

Zoran Milanović je prvi hrvatski političar kojem je uspjelo imena viteške djece, pobijene na vrtuljku, a čije ubojice Sarajevo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -