Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Prošlo je 6 godina od ubojstva Tomislava Salopeka, Hrvata kojeg je pogubio ISIS odrubljivanjem glave

Must Read

Danas se navršava 6 godina otkako je Islamska država u Egiptu pogubila Hrvata Tomislava Salopeka.

Salopek je otet u Kairu 22. srpnja 2015. dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG). Imao je 30 godina.

Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza 2015. snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Nakon isteka roka koji je ISIS postavio, o Salopeku se nije znalo ništa do 12. kolovoza 2015. kada je objavljena snimka na kojoj ga maskirani islamisti obezglavljuju. Tijelo nikad nije pronađeno, a mnogobrojni analitičari složili su se da vjerojatno nikad neće ni biti nađeno i vraćeno obitelji. Ista je situacija i s tijelima ostalih zarobljenika koje je Islamska država pogubila.

Iza sebe ostavio ženu i dvoje djece

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu. Za sobom je ostavio suprugu Natašu i dvoje male djece. U trenutku kad je otet, Salopek je planirao godišnji odmor sa svojom obitelji.

Egipatske vlasti objavile su u studenom 2015. kako je ubijen Salopekov krvnik i vodeći islamistički militant u Egiptu, Ahraf Ali al-Gharabali.

- Advertisement -

29 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -