Nedjelja, 28 travnja, 2024

Nova Vlada HNŽ samo ako će Hrvati dobiti sedam ministarskih pozicija

Must Read

Još malo pa će aktualna Vlada Hercegovačko – neretvanske županije ući u osmu godinu mandata. Aktualna Vlada HNŽ je imenovana nakon izbora koji su održani 2014. godine, novi izbori su bili 2018., ali izbora nove županijske vlade nije bilo. I upitno je hoće li ga biti do novih općih izbora koji će se održati iduće godine.

Prvi čovjek HDZ-a BiH u ovoj županiji Stjepan Bošković je za Pogled.ba rekao kako se još uvijek čeka odgovor SDP-a kojeg HDZ BiH priželjkuje za partnera u novoj vlasti, te kako od te stranke uvelike ovisi hoće li HNŽ dobiti novu Vladu godinu dana prije novih izbora.

-Još nikakav odgovor od SDP-a nemamo i nadamo se kako ćemo ga dobiti uskoro. Mislim kako nema smisla formirati novu Vladu sa istim partnerima samo godinu dana prije izbora. Ako ćemo dobiti novu vlast onda u njoj mora biti promjena jer se izborni rezultati jasno razlikuju 2014. i 2018. godine. U prvom redu promjene se odnose na sastav vlade, točnije broj ministara iz hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Omjer više ne može biti 6-6. Izborni rezultati govore kako taj odnos mora biti 7-5 u korist hrvatske strane – rekao je Bošković za Pogled.ba.

Na pitanje je li realno da bilo koja bošnjačka stranka pristane na takvo nešto godinu dana prije izbora, predsjednik HDZ-a BiH HNŽ-a nam kaže kako je to vjerojatno razlog zašto bošnjačke stranke već godinama ne žele ući u proces formiranja nove vlasti u ovoj županiji.

-HDZ BiH je na prošlim izborima ostvario veliki rezultat na temelju kojega imamo svako pravo tražiti da imamo 7-5 odnos u Vladi. Pristankom na 6-6 nakon što smo osvojili daleko najviše mandata u Skupštini HNŽ bi bilo slanje poruke našim biračima kako nije važno koliko smo mandata osvojili. To mora biti važno – zaključio je Bošković koji i dalje ne gubi nadu da će HNŽ ipak dobiti novu vlast u ovom mandatu.

Bošković je rekao će se nova Vlada HNŽ možda i morati dogoditi jer već neki ministri ne mogu obavljati svoje dužnosti zbog zdravstvenih problema, te se postavlja pitanje kako će trenutna vlada u tehničkom mandatu funkcionirati u vremenu pred nama.

Činjenica kako tri godine nema konkretnih pomaka u procesu formiranja vlasti loša je poruka biračima. Postavlja se pitanje čemu služe izbori ako se rezultati neće implementirati? Vjerojatno će nova zakonska rješenja onemogućiti takvu praksu u budućnosti. I to ne samo u HNŽ-u nego na svim razinama vlasti u državi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -