Published On: Sri, svi 12th, 2021

Izetbegović bio suradnik UDBE, Osmica pripadnik!

Nakon što je Senad Avdić objavio tvrdnju Munira Alibabića Munje da je Alija Izetbegović vjerovao samo DB-u, to jeste UDB-i, Bakir Izetbegović je otkrio da je direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica bio pripadnik zloglasne Uprave državne bezbjednosti (UDBA), odnosno komunističke tajne policije koja je terorizirala i likvidirala protivnike bivšeg režima, posebno Mlade muslimane. Sam Bakir Izebegović se vodi u evidenciju UDBA-e kao njene saradnik, piše The Bosnia Times.

Zato ne čudi, koliko god je zabrinjavajuće to što je Izetbegović govorio o UDBA-i u pozitivnom kontekstu na način da je Mehmedagićevo iskustvo u zloglasnoj tajnoj policiji pokušao predstaviti kao nešto dobro.

– Mi smo njega zatekli u UDBA-i koja je jako dobro birala kadrove. Dakle, ona je birala najinteligentnije i najodanije kadrove državi i u ono vrijeme i režimu, a prije svega državi. On je stekao jaka iskustva i odlično radi posao – kazao je Izetbegović.

Preslik dijela popisa suradnika Udbe. Foto: The Bosniatimes

UDBU narod još uvijek pamti kao straho-policiju režima, točnije represivni aparat putem kojeg je režim kontrolirao sve sfere društva.

Povrh svega suradnici Osminičinog oca tvrde da je i on bio agent KOS-a, piše The Bosnia Times./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x