Subota, 4 svibnja, 2024

KAKO ĆE EU ZEMLJE KOJE SU PRETRPJELE TERORISTIČKE NAPADE KOMUNICIRATI S NJOM? Osudio ju je i OHR. Bakir ju još uvijek ne poziva na ostavku

Must Read

U ponedjeljak se portal Dnevno obratio Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu s upitom kako oni komentiraju činjenicu da bošnjački politički dužnosnici u BiH veličaju Sakiba Mahmuljina koji je prvostupanjski osuđen za ratni zločin, a u utorak su ,kažu, dobili odgovor i iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Na isti upit, OHR je rekao za Dnevno kako “imajući u vidu mogućnost da na presudu bude uložena žalba, želimo istaknuti da veličanje ratnih zločinaca ili optuženih za ratne zločine izravno vrijeđa i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata i šteti sjećanju na žrtve”.

Dodali su i da “takvi potezi podrivaju izglede za pomirenje u Bosni i Hercegovini daljnjim produbljivanjem nacionalnih podjela i ometanjem mirovnih napora”.

Veličanje ratnih zločinaca je, kažu, nezamislivo.

“Veličanje ratnih zločinaca je nezamislivo i onemogućava Bosni i Hercegovini ne samo da u potpunosti provede Opći okvirni sporazum za mir nego i da napreduje u ostvarenju cilja koji je sebi zacrtala, a to je pristupanje Europskoj uniji”, navode iz OHR-a na naš upit.

Pozvali su i na pomirenje i osiguravanje bolje budućnosti za sve ljude u BiH.

“OHR poziva sve političke predstavnike i institucije da se suoče sa prošlošću i zajednički rade na izgradnji okruženja koje pogoduje pomirenju i koje će osigurati bolju budućnost svim građanima”, navedeno je u odgovoru na naš upit.

Sakib Mahmuljin nekadašnji je general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Provostupanjski je osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad, kako se navodi u optužnici, srpskim civilima.

On je upravljao postrojbom Armije RBiH pod čijom kontrolom su bili zloglasni mudžahedini – strani ratnici koji su djelovali u BiH na strani Armije RBiH tijekom ratnih sukoba u BiH.

Mahmuljinov lik i djelo veličali su Bisera Turković i Rašid Hadžović. Oboje su kadrovi Izetbegovićeve SDA – i ministrica vanjskih poslova Turković koja je na društvenoj mreži Facebook kazala, među ostalim, kako “dušmani ne mogu oprostiti” Mahmuljinu jer se borio za BiH.

Hadžović je ministar u vladi Hercegovačkoneretvanske županije. On je, također na Facebooku i također nakon presude, objavio fotografije Mahmuljina u kojima stoji “heroj a ne zločinac“.

Kuriozitet kod slučaja Turković-Mahmuljin je višestruk a njegove posljedice po BIH društvo katastrofalne. Glorifikacija Mahmuljina razotkrila je mnoge karte. Ne samo na političkoj sceni Bošnjaka, Hrvata, Srba nego je otkrila još puno toga.

O tome u analitičkoj obradi cijelog fenomena državne cenzure nad temom džihada.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -