Nedjelja, 28 travnja, 2024

HDZ BiH: Izborni zakon BiH je politički imperativ i prostora za odgađanje tih razgovora više nema

Must Read

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 19. (devetnaesta) redovita sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Teme današnje sjednice odnosile su se aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, izvješću o provedbi nedavnih Lokalnih izbora te političkim aktivnostima oko Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru.

Predsjedništvo HDZ-a BiH utvrdilo je kako su stranka, kao i koalicije u okviru HNS-a, ostvarili izniman rezultat u svim sredinama diljem Bosne i Hercegovine, unatoč manipulativnim pokušajima neustavnog i nezakonskog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da utječe na stvarnu biračku volju i demokratsko pravo u nekoliko ključnih sredina. Prije svega se takvo što odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje. Također, SIP BiH je bezuspješno nastojao „službenim“ okončanjem izbornog procesa u Mostaru skrenuti pozornost sa organiziranog kriminalnog pokušaja bošnjačkih stranaka i središnje institucije za održavanje izbornog procesa.

Na samo 15 (od 150) biračkih mjesta utvrđena su teška kaznena djela teških izbornih prijevara gdje je nekim strankama upisano na stotine glasova, a pojedincima na listi i preko 1000 preferencija, što se ne događa ni u nekolicini preostalih autoritativnih i diktatorskih zemalja u svijetu. Uz narušavanje i prekrajanje stvarne biračke volje, izborne manipulacije u gradskom području Jug, Predsjedništvo HDZ BiH poziva na reakciju Tužiteljstva BiH oko svih nelegalnosti i kaznenih radnji te pravno sankcioniranje odgovornih pojedinaca u SIP-u BiH koji narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa. Ovakav sastav SIP-a BiH je duboko kompromitiran, od samog početka zakonski nelegalan i nije u stanju biti jamac demokratskih uvjeta niti jednog izbornog procesa u budućnosti.

Predsjedništvo HDZ BiH razgovaralo je i o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima. Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom „razbijanju okova“ i tobožnjim diktaturama „manjine nad većinom“ su grubo kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostora za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost europske Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usuglasilo je jedinstven stav kako je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem te kako su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju sigurnosti šireg područja koje želi provesti Ministarstvo sigurnosti BiH jednostranim odlukama. Prihvatni centri diljem Bosne i Hercegovine već su preuzeli dovoljnu odgovornost prihvativši broj migranata u skladu sa svojim kapacitetima, stoji u priopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -