Nedjelja, 28 travnja, 2024

ČOVIĆ: Mostar je nacionalno, gospodarsko, ekonomsko, kulturno i obrazovno središte Hrvata u BiH

Must Read

Građani Mostara u nedjelju prvi put nakon 12 godina biraju novu lokalnu vlast. Izbori za Gradsko vijeće izazivaju veliku pozornost, a iako na njima sudjeluje više stranaka i koalicija, vidljiva je i snažna nacionalna komponenta. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je u pobjedu ove stranke te poziva Mostarce da u što većem broju iskoriste biračko pravo. U razgovoru za Večernjak čelnik vodeće hrvatske stranke govori i o daljnjoj provedbi mostarskog sporazuma i drugim vrućim političkim temama.

HDZ BiH očekuje pobjedu i većinu u budućem Gradskom vijeću, naglasio je Čović za Večernjak, i, naravno, budućega gradonačelnika iz reda HDZ-a BiH.

“Kada su došli prijedlog i konačna odluka od Gradskog odbora da nositelj liste bude dr. Mario Kordić, mogao sam se samo složiti i dati potporu kako zbog dr. Marija Kordića tako i zbog širine koju su ljudi u gradskoj organizaciji pokazali u svome pristupu i promišljanju. Dr. Mario Kordić pokazao je sav svoj kapacitet za vrijeme pandemije kojoj se nitko nije mogao nadati, unio je sigurnost u stanovnike Mostara, pokazao se kao uspješan doktor i ravnatelj Doma zdravlja koji je unio novu dinamiku u vječito osjetljiv zdravstveni sektor. Sve su to referencije da u ovome trenutku imamo savršenu osobu koja može uvesti red u rad Gradske uprave i podignuti grad Mostar na europsku razinu kakvu i zaslužuje te moju potporu kao predsjednika stranke, u bilo koje doba dana, zasigurno ima”, naveo je lider HDZ-a BiH.

Grad Mostar je, prema Čovićevim rijeečima, nacionalno, gospodarsko, ekonomsko, kulturno i obrazovno središte hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, isto kao što Bošnjaci u tome kontekstu promišljaju Sarajevo ili Srbi Banju Luku.

“Svi su ti gradovi svih nas, u svakome od njih se osjećam ugodno na svoj način i tu nema ništa pogrešno. Mostar je posebno mjesto u kojemu ima mjesta za sve i svi trebaju biti predstavljeni i zastupljeni, u tome je njegova najveća čar što je istinski zadržao tu dimenziju. Pozivam sve Mostarke i Mostarce i ovim putem da izađu na izbore te odaberu svoje predstavnike i buduće nositelje svih pozitivnih procesa u našem predivnom Mostaru jer ovaj grad to istinski zaslužuje, osobito hrvatski narod kojemu pripadam, i da zajedno krenemo u novu eru europske prijestolnice i istinske multikulturalne sredine u Bosni i Hercegovini”, dodao je.

Komentirajući zajednički sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te veleposlanikom SAD-a Ericom Nelsonom i posebnim predstavnikom EU-a Johannom Sattlerom, lider HDZ-a BiH je poručio:

“Fokus sastanka s veleposlanicima SAD-a i EU-a, osim izbornog procesa u Mostaru, bio je dominantno usmjeren prema temi Izbornog zakona. Dogovorili smo da do sredine siječnja pristupimo obvezama koje smo potpisali u Mostaru u vezi izmjena i dopuna Izbornog zakona. Tu više nema prostora za bilo kakvo odgađanje, prolongiranje niti bilo tko ima išta efektno od takvog pristupa. Taj dio mora se razriješiti s konačnim prijedlogom koji rješava ključne zapreke u unutarnjim odnosima i ispunjava sve sudske presude. Konstitutivni narodi nepromjenjiva su kategorija i njihovo legitimno predstavljanje nema nikakvu učinkovitu alternativu i te činjenice svjesni su apsolutno svi, pa čak i oni koji tu činjenicu nastoje izvrgnuti na svakom koraku”. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

U MEĐUNARODNIM odnosima postoji jedno nepisano pravilo: uspjeti u dovođenju nekoga u zabludu, obmanjivanju ili podvaljivanju neistine jednako je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -