Subota, 4 svibnja, 2024

Opozicija može ostaviti SDA bez ijednog ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH

Must Read

Stranke opozicije, da kojim slučajem poput Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) žele koalirati sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, već sutra mogle bi svrgnuti SDA s vlasti na nivou državnih institucija, piše PRESS.

Tijekom predizborne kampanje SDA je na sve načine pokušala nametnuti temu suradnje opozicije s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem iako ovakve tvrdnje ne odgovaraju stvarnom stanju.

Naime, upravo je SDA koalicijski partner DF-a, SNSD-a i HDZ-a na nivou Vijeća ministara BiH. Nijedna stranka opozicije ne sudjeluje u ovoj koaliciji niti podržava saziv Vijeća ministara BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom iz SNSD-a.

Kako bi razbili mantru o jačini SDA na nivou državnih institucija, ali i jeftine spinove SDA o tome kako stranke Četvorke, Nezavisni blok i SBB surađuju s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem analizirat ćemo stvarno stanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, piše thebosniatimes.ba, a koje će nas dovesti do zaključka da samo stranke Bakira Izetbegovića i Željka Komšića žele biti koalicijski partneri SNSD-a i HDZ-a BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH još 5. prosinca 2019. godine potvrdio je odluku članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića (SDA), Milorada Dodika (SNSD) i Željka Komšića (DF) da se Zoran Tegeltija iz SNSD-a imenuje za predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Time je Predsjedništvo BiH završilo svoj posao koji se odnosi na Vijeće ministara BiH jer državne ministre i zamjenike ministara imenuje Predstavnički dom PSBiH na prijedlog presjedatelja.

U ovom trenutku SDA ima dva ministra u Vijeću ministara BiH (ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković i ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića), a DF ima jednog ministra (ministra obrane BiH Sifeta Podžića). Pored ministara, SDA ima četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH (zamjenik ministra financija i trezora BiH, zamjenik ministra pravde BiH, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH).

SDA BI BILA BESPOMOĆNA U OBA DOMA PARLAMENTA BIH

Kada bi opozicijske stranke u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om stranka Bakira Izetbegovića i DF u rekordnom roku ostali bi bez tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH.

Naime, SDP, Naša stranka, Nezavisni blok, SBB i PDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju deset zastupnika, odnosno 11 ukoliko se opozicijskim pključi i zastupnik A-SDA Jasmin Emrić. Kada bi ove stranke odlučile da uđu u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om nova većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imala bi 23 od 42 zastupnika.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH broji 15 zatupnika et iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. SNSD i HDZ zahvaljujući SDA imaju po četiri delegata u klubovima delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a javnost je proteklih mjeseci na primjeru blokada mogla vidjeti da nije isto tri i četiri delegata.

SDA u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda ima tri delegata i to Bakira Izetbegovića, neprikosnovenog aktera korupcijskih afera Asima Sarajlića i Amira Fazlića. Ostali delegati dolaze iz reda SDP-a i SBB-a (Denis Bećirović i Munib Jusufović). To znači da SDA, ukoliko bi otišla u opoziciju, ne bi imala mehanizme blokade u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH već bi odluke mogle bez ikakvih problema prolaziti i bez glasova SDA.

Nakon što smo analizirali stanje snaga u Parlamentarnoj skupštini BiH vratimo se Vijeću ministara BiH. Zoran Tegeltija iz SNSD-a u svakom momentu može pokrenuti proceduru smjene ministara i zamjenika ministara iz reda SDA i DF-a. Za smjenu je potrebna većina u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koju opozicija ima.

Skoro identična je procedura za imenovanje novih državnih ministara i zamjenika. S tim što nove ministre i zamjenike ne potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već samo Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, opozicija bi bez ikakvih problema mogla imenovati svoja tri ministra i četiri zamjenika ministara samo da želi koalirati sa SNSD-om i HDZ-om.

Ulaskom u novi saziv Vijeća ministara BiH otvorio bi se prostor i da se napokon riješi jedan od najvećih tereta sigurnosnog sistema BiH, odnosno da se kompromitirani direktor OSA BiH Osman Mehmedagić pošalje kući i da se na mjesto direktora OSA-e imenuje neko novi.

Opozicija je ipak izabrala da politiku vodi na drugačiji i pošteniji način. Iako bi im ulazak u koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om omogućio preuzimanje brojnih poluga vlasti, oni su ipak odlučili da ne sarađuju sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Upravo ove činjenice, koje dokazuju kako su SDA i DF jedini koalicioni partneri SNSD-a i HDZ-a, dovoljno govore o jačini SDA na nivou institucija BiH, ali i njihovim jeftinim spinovima kako tobože drugi žele saradnju sa njihovim partnerima.

SDA i DF ne treba da brinu. Neće im nitko“oteti” njihove koalicione partnere, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Opozicija će demokratskim sredstvima nastaviti borbu za poboljšanja sistema i popravljanje svega onog što SDA, DF, SNSD i HDZ upropaste u ovom mandatu.

Bild.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -