Četvrtak, 2 svibnja, 2024

KANDIDAT ZA NAČELNIKA STOCA: Na plan da jedan narod prijevarom pobijedi drugi, odgovorit ćemo još boljim rezultatom

Must Read

Plan bošnjačkih stranaka da preko devet i više neovisnih kandidata pokušaju preuzeti vlast s puno manje glasova  nema apsolutno nikakve veze s demokratskim izborima. On je plod jednog bolesnog promišljanja da se na prijevaru jednog naroda pobjedi drugi, rekao je Stjepan Bošković, načelnik Stoca i kandidat HDZ-a BiH i HNS-a za novi četverogodišnji mandat. Dodao je da su Hrvati organizirani u politički blok odgovorili na ovaj plan te obećao da će ostvariti još bolji rezultat nego na prethodnim izborima.

Osvrnuo se Bošković i na mnoge infrastrukturne projekte koji su rađeni u Stocu u prethodnom mandatnom razdoblju. Posebno važnim je istaknuo dovršetak ceste Stolac – Neum izrazivši uvjerenje da će to b biti početak gospodarskog oporavka svih sektora, a posebno turističkoga.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

HSM: Koje su osnovne odrednice politike koje vodite u općini Stolac u ovome mandatu?

BOŠKOVIĆ: Osnovne odrednice politike sve se mogu sažeti u stabilnost općinskog proračuna kroz koji smo morali osigurati stabilnost funkcioniranja uprave, svih institucija koje se financiraju iz proračuna, kao i osiguranja sredstava za kapitalne projekte koji su važni za podizanje kvalitete života u općini Stolac. Ne treba zaboraviti da smo dosta sredstava uložili u osiguranje uvjeta za nova radna mjesta u gospodarskoj zoni Hodovo, koja bi se trebala ostvariti u punom kapacitetu završetkom puta Mostar – Stolac – Neum.

HMS: Koji su najvažniji projekti u Stocu kroz razdoblje u kojem ste na poziciji načelnika?

BOŠKOVIĆ: Uz već spomenuti put Stolac – Neum gdje smo uspješno pripremili i proveli postupak eksproprijacije, radili smo projekt dovođenja pitke vode na prostor dubravske visoravni, gdje smo uz naše lokalne crpne stanice osigurali uvjete da se sva domaćinstva mogu spojiti na ovaj vodovod, te tako da imaju stabilno snabdijevanje pitkom vodom.

Paralelno smo radili i na razvijanju projekta snabdijevanja Dubravske visoravni s tehničkom vodom, kao jednim od osnovnih preduvjeta za razvoj poljoprivrede u intenzivnijem obliku. S ovim projektom želimo stvoriti preduvjete za razvoj obiteljskih gospodarstava i da se naš prirodni resurs poljoprivrednog zemljišta počnemo iskorištavati u punom kapacitetu kroz cijelu godinu. Cilj nam je da našu poljoprivrednu proizvodnju učinimo održivom i konkurentnom.

Osigurali smo normalne uvjete u našim školama za odvijanje obrazovnog sustava kroz obnovu naših škola, kako osnovnih tako i srednje škole. Izgradili smo novu sportsku dvoranu u Osnovnoj školi Crnići, koja prvenstveno služi za održavanje svih aktivnosti u nastavnom i izvan nastavnom procesu, ali isto tako je na raspolaganju svim sportskim i kulturnim subjektima za obavljanje njihovih aktivnosti. Obnovom i utopljavanjem naših škola, te obnovom i izgradnjom novih kotlovnica, stvorili smo uvjete za ekološko i energetski održivo grijanje svih naših škola, te tako stvorili kvalitetnije uvjete za boravak djece u njima.

Ulagali smo dosta sredstava u izgradnju i sanaciju lokalnih cesta kako u našim naseljima, tako i u izgradnju prometnica u gospodarskoj zoni Hodovo. Cilj nam je u budućnosti sve naše makadamske ceste betonirati i asfaltirati, te tako stvoriti uvjete za normalno prometovanje i kvalitetniju komunikaciju.

Počeli smo sa sanacijom našeg kulturnog centra, koji bi trebao u konačnici biti multifunkcionalni objekt za sva događanja kada se tiče kulturnih događanja, društvenih aktivnosti, kao i suvremena kino dvorana koja nam treba u gradu.

HMS: Kakvi su međunacionalni odnosi Hrvata i Bošnjaka u Stocu pred lokalne izbore? Nedavno ste kazali da je spriječen plan bošnjačkih stranaka da kroz izlazak na više listi, uz manji broj glasova, preuzmu većinu u Općinskom vijeću?

BOŠKOVIĆ: Mislim da su međunacionalni odnosi normalni, ne samo Hrvata i Bošnjaka, nego svih koji žive u Stocu. Oni su preslika odnosa u BiH. Naravno da ima onih kojima ovakvi normalni odnosi ne odgovaraju, pa tako pokušavaju pred svake izbor poljuljati ove odnose kroz svoje aktivnosti, što nekada i uspiju. Tako su za ove izbore pokušali da na jedan način zloporabe neke stavke izbornog zakona, te preko devet i više neovisnih kandidata pokušaju preuzeti vlast s puno manje glasova. Ovaj plan nema apsolutno nikakve veze s demokratskim izborima, on je plod jednog bolesnog promišljanja da se na prevaru jednog naroda pobjedi drugi, bez obzira na to što je brojniji i politički stabilniji.

Naravno da smo ovu nakanu prepoznali i napravili jedan odgovor i dogovor unutar Hrvatskog političkog bloka, te tako sa sigurnošću mogu sada reći da ćemo ostvariti jači rezultat i vratiti se na 11 vijećnika u OV, kao i potvrditi načelnika s još više glasova.

HMS: Mislite li da je ponovno moguć rušilački i nasilnički scenarij prekida izbora kakav su na izborni dan pripremili Kaplan, Ljubović i Mahmutćehajić?

BOŠKOVIĆ: Mislim da nije moguć, jer za nešto takvo više nema potpore od strane bošnjačkog naroda, koji je od strane ove trojke u konačnici prevaren i izmanipulirani, jer su njihovi argumenti postali jedna velika laž na ponovljenim izborima u veljači 2017 godine, kada su pred punim nadzorom SIP-a ali i međunarodne zajednice izgubili s nikad većom razlikom. Vjerojatno su oni kreatori ovog novog modela i pokušaja preuzimanja vlasti, što će opet biti neuspjeli plan, jer ovaj da su i ostali samo na devet neovisnih vijećnika i da su uspjeli mobilizirati sve Bošnjake za ovaj plan, ne bi uspjeli jer nemaju dovoljno glasova. Međutim, kao su se za ove izbore rasplinuli na petnaest bošnjačkih političkih subjekata za OV i ako znamo da nema konsenzusa bošnjaka oko bošnjač0kog kandidata za načelnika, utoliko je ovaj pokušaj preuzimanja vlasti osuđen na propast i bit će još jedna manipulacija ove trojke sa Bošnjacima Stoca.

HMS: Koliko je pandemije koronavirusa usporila aktivnosti općinske administracije u Stocu?

BOŠKOVIĆ: Korona je sve nas izbacila iz normalnih aktivnosti, te nam neke planove i prioritete promijenila. Naravno da nam je sad najvažnije zdravlje ljudi, te tako pokušavamo da kroz stvaranje uvjeta za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova pružimo adekvatnu zdravstvenu uslugu i kontroliranje ove epidemije. Svjesni smo da gospodarske aktivnosti i projekti ne smiju stati, tako da moramo živjeti neko novo normalno stanje, te tako što stabilniji izaći iz ove krize.

HMS: Cilj projekta gospodarsko-poslovne zone Hodovo je poticanje povoljnijeg poslovnog okruženja u Stocu. Kakva je dinamika provedbe projekta i koliko sveprisutna korona na to utječe?

Kako sam već spomenuo dosta smo sredstava usmjerili u razvijanje ove gospodarske zone, prvenstveno u infrastrukturu kao preduvjet za lakše poslovanje svih gospodarskih subjekata. Zadovoljni smo s dinamikom ulaganja, te se nadamo da će završetkom magistralne ceste M17.3 još više doprinijeti dinamici izgradnje gospodarskih subjekata u ovoj zoni. Znajući da u ovoj gospodarskoj zoni sva radna mjesta koja se otvore su iz realnog sektora, utoliko nam je vrlo važno da osiguramo sve uvjete za nesmetani rad svih gospodarskih subjekata.

Računajući da smo u ovoj zoni prvi u BiH krenuli sa solarnim elektranama, te da je dinamika ulaganja u istu ovisila o stvaranju infrastrukture koja je u nadležnosti javnih poduzeća koja nas nisu adekvatno pratila do sada, međutim u zadnje vrijeme nam se javljaju potencijalni veći ulagači u ovaj sektor, te se nadamo da ćemo zajednički izgraditi infrastrukturu koja bi mogla odgovoriti na veći prihvat energije, te tako omogućiti da se realiziraju ovi projekti.

HMS: Koliki će značaj za Stolac imati eventualni dovršetak gradnje ceste Stolac – Neum?

BOŠKOVIĆ: Razvoj općine Stolac je uvelike vezan za realizaciju ovog projekta, imajući u vidu da realizacijom istog Stolac postaje prometno čvorište s Dubrovnikom, Mostarom, Međugorjem, kao i unutrašnjosti BiH. Mi očekujemo da će završetak izgradnje puta biti početak gospodarskog oporavka svih sektora, a posebno turističkog imajući u vidu da je Stolac jedna vrsta muzeja na otvorenom, te da u zadnje vrijeme bilježimo veća ulaganja u ovaj sektor.

HMS: Kako ste zadovoljni suradnjom s višim razinama vlasti u BiH?

BOŠKOVIĆ: Misli da je ona u globalu dobra, te je ona uvelike zadana zakonskim propisima i nadležnostima. Moram istaći da smo imali podršku od svih razina vlasti u realizaciji infrastrukturnih projekata, a posebno s vladom naše Županije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GLAVNO VIJEĆE HNS BIH: I u oblasti pravosuđa mora biti poštovana konstitutivnost naroda, kao temeljno ustavno načelo

U Mostaru je održana 8. redovita sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Voditelji odjela Glavnog vijeća informirali su o aktivnostima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -