Nedjelja, 19 svibnja, 2024

“PREŠAO U SAVEZ S DODIKOM I ČOVIĆEM”? Član Predsjedništva BiH radi protiv ustava i interesa svoje zemlje

Must Read

Željko Komšić, kontroverzni član Predsjedništva BiH, komentirao je ovih dana posjet svog kolege Milorada Dodika Zagrebu. Osim što je standardno i odveć predvidljivo tužakao Dodika, nediplomatski je i uvredljivo napao predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, što nikako nije u interesu Bosne i Hercegovine. Dugogodišnja praksa kazuje da je iluzorno od Komšića očekivati odgovorne i razborite istupe, mudre i smislene inicijative, kao uostalom niti od druga dva člana Predsjedništva BiH, ali zrnce zdravog razuma i razumijevanja interesa BiH uvijek treba prizivati, makar se to činilo naivnim. 

Komšić se dotaknuo i unutarnjeg uređenja svoje zemlje, tj. koncepta konstitutivnih naroda:

„Što se tiče poštivanja i nepoštivanja, famozne konstitutivnosti, mogu reći da je to jedan sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU potpunosti, kao nazadan, odbačen. Dakle, bore se za ono što je davno prevaziđeno. U EU sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost. Bosna i Hercegovina teži ka EU, odnosno ka ukidanju te konstitutivnosti, i ja to podržavam, unatoč otporima Zagreba.“

Komšić jaše na valu ekstremističkog, populističkog trenda koji u bošnjačkim nacionalističkim krugovima polako postaje mainstream. I Bakir Izetbegović sve češće zaziva normalnu građansku državu u kojoj manjina ne može poništavati volju većine. U strogo sebičnom smislu, Komšićevo građanstvo je logično jer mu se glasačko tijelo  pali upravo na frekvencije iz bošnjačkog nacionalističkog registra (još jedan prekrasan bosanskohercegovački paradoks), ali sa stanovišta interesa i dobrobiti cijele Bosne i Hercegovine to je duboko problematično.

Bosna i Hercegovina naprosto nije poput ostalih europskih država, uključujući susjede. Ona je, nažalost, duboko i tragično podijeljeno društvo, i to ne samo zadnjim ratom. Koncept konstitutivnih naroda (ne pod tim imenom, ali sa tom suštinom) uspostavio je 1943. godine ZAVNOBIH, razumijevajući baš tu strašnu specifičnost Bosne i Hercegovine. Konstitutivni narodi ostavljeni su i u zadnjem ustavu BiH, onom iz Daytona. U sadašnjoj konstelaciji, taj koncept je posljednja prepreka i nada da se Bosna i Hercegovina potpuno i trajno socijalno i etnički ne rasloji.

Popisom stanovništva iz 2013. ustanovljeno je da tri konstitutivna naroda u BiH (Bošnjaci, Hrvati, Srbi) čine 96.3% stanovništva, a da na sve druge otpada preostalih 3.7%. Za početak, ovo posve jasno govori o željama stanovništva za građanskom državom u kojoj je navodno nebitno šta si u kolektivno-identitetskom smislu.

Ukidanje konstitutivnosti naroda ne bi vodilo nikakvoj demokratskoj nirvani, kako neki naivni možda vjeruju, nego pukom, nemilosrdnom prebrojavanju i dominaciji, gdje manjina ne može poništavati volju većine, da se opet referiramo na Bakira Izetbegovića. Na lokalnoj razini, ta vrsta dominacije je itekako prisutna, uz par časnih iznimki poput Tuzle.

U višenacionalnim zajednicama rastrganim nacionalizmom, nacionalisti iz reda najbrojnijeg naroda znaju insistirati na principu „jedan čovjek jedan glas“ (koji je inače svakako na djelu). Nije slučajno da su u Jugoslaviji to bili srpski, a u današnjoj BiH bošnjački nacionalisti. Ovi potonji, kao i srpski onomad, imaju i svoje korisne budale kojima pokazuju ”širinu inicijative”. U slučaju BiH, to je nesumnjivo gospodin Komšić.

Koncept konstitutivnosti nikako nije savršen, daleko je od toga, o čemu zorno svjedoči slučaj Sejdić-Finci. On je svojevrsna očajnička mjera, posljednja brana suludim težnjama za dominacijom, kako 1943. tako i danas.

Međutim, ako ga se hoće mijenjati, treba ponuditi nešto bolje i nešto realistično, što bi moglo biti prihvatljivo svima u Bosni i Hercegovini. Sve drugo je priprosti, ogoljeni nacionalizam i populizam.

Inicijativa gospodina Komšića podriva temelje koje je ZAVNOBIH udario modernoj Bosni i Hercegovini. Komšić i ostrašćeni nacionalisti koji ga bodre i savjetuju podrivaju temelje Bosne i Hercegovine, krajnje neodgovorno i opasno igrajući se s njenom budućnošću, a više nije ni bitno razumiju li to ili ne.

Od ove inicijative naravno nema ništa, ali ona dodatno truje međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini i betonira podjele. Milorad Dodik kao cinični i sirovi populist sasvim je dovoljan za to i ne treba mu Komšićeva pomoć. Dragan Čović i HDZ već godinama uspješno koriste Komšića i njegove suflere kao korisne budale i nažalost osiguravaju si dugogodišnju političku i svaku drugu dominaciju među Hrvatima. Ovo je jedno mučno začarano kolo koje traje već desetljećima.

Da bi krenula naprijed, Bosni i Hercegovini trebaju novi ljudi, nove ideje, politički vizionari. Klasični i građanski nacionalisti mrcvare je već predugo. Ne mogu je srećom dokrajčiti, ali mogu je i dalje činiti većinski podijeljenom, siromašnom i nesretnom zemljom. U toj sramotnoj raboti, Željko Komšić jedan je od najgorih.

digitalnademokracija.com        

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -