Četvrtak, 2 svibnja, 2024

SPARTANAC SVJETSKOG KALIBRA DOLAZI IZ LJUBUŠKOG: Adis Jakić osvojio zlato na najprestižnijem bodybuilding natjecanju

Must Read

Ljubušak Adis Jakić proteklog je vikenda u Las Vegasu nastupio na najprestižnijem bodybuilding natjecanju na svijetu, čuvena Mr.Olympia u prirodnom bodybuildigu i fitnessu.

Adis je prvi bosanskohercegovački natjecatelj koji je uspio nastupiti na ovom natjecanju i prvi koji je u BiH donio titulu Mr.Olympia.

To je ujedno i najveći uspjeh u povijesti bosanskohercegovačkog bodybuildinga i fitnessa.

Adis je također prvi Men’s Physique natjecatelj sa prostora Balkana koji je uspio postati profesionalac, tj. osvojiti pro kartu a ukupno je tek treći profesionalac u ovom sportu u regiji.

U Las Vegasu osvojio je prvo mjesto u disciplini Physique i drugo mjesto u disciplini Fitness. Za nastup na ovom najprestižnijem natjecanju na svijetu kvalificirao se osvajanjem prvog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju 2015. godine. Te godine Adis je po izboru Olimpijskog odbora BiH izabran za najboljeg sportaša godine u neolimpijskim sportovima, a od grada Ljubuškog dobio je najviše priznanje i nagradu za vrhunske sportske uspjehe te promociju Ljubuškog u državi i svijetu.

U ovom sportu koji još nije olimpijski, Olimpijske igre zamjenjuje natjecanje Mr.Olympia, koje je poznato i pod nazivom ‘The Olympics of Fitness’, gdje najbolji od najboljih dolaze da se natječu.

Adis je na ovom natjecanju u Las Vegasu dobio novčanu nagradu u iznosu od 5000 američkih dolara, od ukupnog nagradnog fonda od 100 000 američkih dolara. Ovim je postao prvi bodybuilding i fitness natjecatelj u povijesti ovog sporta u BiH koji je na jednom natjecanju osvojio novčanu nagradu.

U svojoj natjecateljskoj karijeri takmičio se protiv najboljih natjecatelja iz vodećih svjetskih federacija i pobjeđivao neka od najvećih imena u ovom sportu danas, kao što su Tavi Castro iz Nizozemske – Musclemania Svjetski prvak, Chul Soon iz Južne Koreje – višestruki Musclemania Pro Svjetski prvak, Ben Noy IFBB PRO iz Velike Britanije – viceprvak Mr.Olympia Europe, Alan Valdez WBFF PRO iz Meksika – Mr. Universe i brončani sa WBFF Svjetskog prvenstva, Nassim Sahili iz Francuske i mnogi drugi. Pored svjetskih poznatih imena pobjeđivao je i domaća imena kao što je državni prvak Aldin Džanković iz Sarajeva.

Jedini je natjecatelj na svijetu koji je dominirao u više disciplina, u Bodybuilding-u, Fitness-u i Physique-u. Svjetski je prvak i trostruki europski prvak. Pored spomenutih titula osvojio je i tri brončane medalje na svjetskim prvenstvima.

Ovo mu je bilo treće natjecanje u Las Vegasu, a ukupno tek deveto u karijeri. Europske titule osvojio je u Parizu i Londonu a svjetsku u Dubaiju.

Adis se uz natjecanja bavi i promoviranjem sporta i organiziranjem međunarodnih sportskih događaja. Pored spomenutih uspjeha kao sportaš Adis je u ovoj godini organizirao u Međugorju prvi ikad održan u regiji međunarodni sajam sporta, fitnessa i zdravlja ADRIA FIT, gdje je kao zaštitno lice sajma uspio u BiH dovesti najveće svjetsko ime današnjice Lazara Angelova. Specijalni partner sajma bio je Olimpijski odbor BiH.

Pored sajma organiziao je i, po mnogima, najznačajniji sportski događaj godine u BiH, Europsko prvenstvo u prirodnom bodybuildingu i fitnessu na kojem su nastupili natjecatelji iz 21 europske države. U Mostaru, Međugorju i Ljubuškom od 27. do 29.10. ugošćeno je preko 200 natjecatelja, internacionalnih licenciranih sudija i predsjednika saveza zemalja učesnica.

Zbog organiziranja ovog europskog prvenstva na svjetskom nivou te zbog zalaganja i konstantnog rada na popularizaciji ovog sporta u BiH i svijetu Adis je u Las Vegasu od svjetske federacije primio prestižnu nagradu “Promoter of the Year 2017”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -