Published On: Čet, pro 7th, 2017

VIDEO/ARGUMENTIRANO Pintar, Mikuličić i Vinković obrazložili zašto ne poštuju presudu Haškog suda “šestorki”

Nika Pintar, braniteljica pokojnog generala HVO-a Slobodana Praljka, koji se ubio nakon što je osuđen na 20 godina zatvora, rekla je kako presuda Haškog suda šestorici bh Hrvata nije bila zasnovana na dokazima, već na direktivi, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Pintar je za HRT kazala da kao pravnica mora priznati presudu, ali da je neće poštovati. Smeta je što nitko nije pitao obranu da iznese što misli o radu Haškog suda pred Vijećem sigurnosti UN-a.

-Postupci koji su vođeni u haškoj sudnici bili su sve, samo ne kazneni, budući da se uopće nisu utvrđivali elementi kod kaznene odgovornosti, smatra Pintar. Tužitelji nisu išli za istinom, nego za pobjedom i pritom nisu birali sredstva. Žrtve nisu dobile svoju zadovoljštinu jer su osuđene osobe koje nemaju nikakve veze sa zločinom, a oni koji su izvršili zločine slobodno šetaju. Po meni, Haški sud nije mogao dovesti do pomirenja jer je potpuno ispustio žrtve na hrvatskoj strani, zaključila je Pintar u emisiji Otvoreno HTV-a.

Odvjetnik Goran Mikuličić kazao je da ga Haški sud podsjeća na neuspjeli eksperiment.

-Bilo je puno lutanja i premalo kvalificiranih osoba. Nebrojeno puta smo se susretali sa situacijom kad je taj element laika prevladao nad elementom profesionalnosti. Haaški sud je stvarao pravo, umjesto da ga je primjenjivao, a udruženi zločinački pothvat ostat će u stručnoj javnosti jedna od najvećih mrlja Haškog tribunala, smatra Mikuličić.

Dao je primjer kako se favoriziralo tužiteljstvo: puno puta su imali ekskulpirajući dokaz koji je išao u korist optuženika, ali ga nikadan nisu predali. U anglosaksonskome pravu takvo što bi dovelo do poništenja čitavog suđenja, a u Haagu nije bilo nikakvih posljedica.

Novinar Tihomir Vinković komentirao je kako je Haški sud uzeo najopasniji instrument međunarodnog prava – zajednički zločinački pothvat.

-Sud u Kambodži ga je odbacio. U posljednjoj presudi došlo je do osude upravo za to, jer su mogli pretpostaviti da će se dogoditi zločini, kazao je.

Takvu presudu Vinković ocjenjuje u potpunoj suprotnosti sa svime o čemu je izvještavao. Rekao je da mu je došlo da se u emisiji ispriča pretplatnicima jer mu se čini da je on 18 godina izvještavao s nekog drugog suda, a ne ovog kojeg su u Vijeću sigurnosti UN-a kudili i hvalili. Kazao je kako prihvaća, ali ne poštuje odluku suda.

Vijelu emisiju Otvoreno HTV-a možete pogledati na OVDJE./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x