Subota, 4 svibnja, 2024

NIJE BILO DOVOLJNO NATO CIJEVI? Odgođena druga “Bh. povorka ponosa”

Must Read

Druga Bh. povorka ponosa odgođena je, kako navode organizatori, za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu javnost će biti blagovremeno obaviještena.

“Bh. povorka ponosa je prosvjed koji ima za cilj ukazati na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginaliziranih skupina u našem društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena. Organizacioni odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji Povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera. Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci s nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu smo aktivno razgovarale/i s LGBTIQ osobama i našim sugrađanima/kama, te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima. Zajednički, a u suradnji s našim saveznicima/cama smo preispitivali i razrađivali organizaciju druge Bh. Povorke ponosa misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, institucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme s kojima se zajednica suočava, a koji su nažalost postali izraženiji uslijed pojave koronavirusa”, navode iz Organizacijskog odbora druge Bh. povorke ponosa.

Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/ice, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sustava, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sustavnih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju druge Bh. povorke ponosa, prenosi N1.

“Drugu Bh. povorku ponosa, kao masovni javni prosvjed za ljudska prava, odgađamo za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu ćemo vas blagovremeno obavijestiti. Važno nam je naglasiti da smo kao aktivisti/ice svjesni gušenja građanskog aktivizma i sloboda u našem društvu, baš kao što smo svjesni i činjenice da je tijekom pandemije represija na slobodu javnog okupljanja postala sve izraženija. Zbog toga ćemo, solidarno sa svim skupinama kojima se onemogućava ostvarivanje prava na slobodu okupljanja, u narednom periodu organizirati javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruirati pitanje prava i slobode na okupljanje. Također, u narednom periodu ćemo s javnosti dijeliti probleme i prepreke s kojima smo se suočavali tijekom organizacije druge Bh. povorke, što pored nerazumijevanja društva, podrazumijeva i institucionalni otpor, diskriminaciju, nejednak tretman i homofobiju”.

Upravo zbog važnosti borbe i ugroženosti prava i svakodnevnog života LGBTIQ osoba koji su neodvojiv dio društva i koje pogađaju svi društveni problemi, Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, će ipak biti obilježena 23.8. nizom aktivnosti. O samom programu ćemo vas blagovremeno obavijestiti, navode./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -