Subota, 4 svibnja, 2024

Institucijama za provođene zakona onemogućeno da rade svoj posao i otkrivaju 'kriminalce'

Must Read

Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSABiH) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, reagirali su danas povodom kontinuiranih medijskih istupa predsjednika FBiH Živka Budimira o navodnim političkim razlozima za njegovo uhićenje i procesuiranje, navodeći da su ti navodi netočni, kao i niz drugih navoda koji se iznose u medijima u vezi s istragom i Budimirovim procesuiranjem.
Kako se u zajedničkoj izjavi čelnika četiri institucije za provedbu zakona u BiH navodi, njihova želja je da javnost upoznaju sa stvarnim činjenicama, te naglašavaju da su izneseni navodi u cjelini netočni, a da su sve radnje i mjere koje su poduzele agencije za provođenje zakona poduzete u skladu sa zakonima i Ustavom Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.
Napadi na Tužiteljstvo BiH i agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini – SIPA-u, OSA-u i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji se vode od predsjednika FBiH Živka Budimira i njegovih istomišljenika, predstavljaju osnov za stvaranje pravne nesigurnosti“ navodi se u zajedničkoj izjavi.
Kako se dalje navodi, na taj način se onemogućuje da institucije za provođenje zakona, na čelu sa Tužiteljstvom BiH i Sudom BiH rade svoj posao na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela bez obzira na status i položaj učinitelja, a što će na kraju dovesti do stanja u društvu u kojem niko neće odgovarati za kaznena djela koja je učinio.
U izjavi se precizira da je u tijeku svog mandata, predsjednik FBiH Živko Budimir odobrio osobama osuđenim za ubojstvo – 50 pomilovanja, za razbojničke krađe i razbojništva – 22 pomilovanja, za zloupotrebu položaja i ovlasti – 10 pomilovanja, te osobama osuđenim za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa – 21 pomilovanje.
Također se ukazuje na činjenicu “da su milijuni maraka poreznih obveznika i napori tužiteljstava, sudova i agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, koji su potrošeni na istraživanje, dokazivanje, uhićenje i procesuiranje osoba počinitelja najtežih kaznenih djela (ubojstava, organiziranog kriminala, trgovine drogom i ljudima i slično), jednim aktom pomilovanja poništeni te se na taj način anulira ukupan rad svih policijskih agencija, tužiteljstava, sudova i zadaje najteži udarac pravosuđu i vladavini zakona”.
Na taj način se stvaraju uvjeti da se ti isti kriminalci amnestiraju od odgovornosti i vrate na slobodu te nastave stvarati nesigurnost među građanima Bosne i Hercegovine. Mi ćemo ostati istrajni u borbi protiv korupcije i uspostavi vladavine prava i zaštiti države BiH i njenih građana“ navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika Tužiteljstva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencija OSA/OBA BiH, Državne agencija za istrage i zaštitu-SIPA i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH“, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -