Petak, 3 svibnja, 2024

Na tisuće Španjolaca prosvjeduje protiv vlasti

Must Read

Deseci tisuća prosvjednika izašli su u subotu na poziv desničarske stranke Vox na ulice Španjolske tražeći ostavku lijeve vlade premijera Pedra Sáncheza kojeg optužuju za loše upravljanje krizom izazvanom širenjem covida-19. Desničarski Vox, treći po brojnosti u parlamentu, pozvao je u petak na masovne prosvjede automobilima, motorima i biciklima, javlja Hina.

U ulici Serrano, u srcu Madrida, stvorile su se kilometarske kolone vozila s istaknutim španolskim zastavama. „Vlado, ostavka!“, vikali su prosvjednici kroz otvorene prozore automobila i trubeći. Pored njih su prolazili deseci motora i bicklista, dok su pješaci pljeskali na pločnicima i također nosili zastave.

Iz ljudi zatvorenih više od 60 dana u stanovima izbio je bijes zbog broja preminulih od koronavirusa, duge karantene koju održava vlada, nedostatka zaštitne opreme za zdravstvene radnike a vladu optužuju i da je prekasno reagirala kada se pojavio virus u Španjolskoj.

Koronavirusom je inficirano 234.900 osoba, od čega ih je preminulo 28.628, pa je Španjolska jedna od najpogođenijih zemalja u Europi. Vlada sastavljena u siječnju od Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg lijevog Unidas Podemosa uvela je 14.ožujka jedne od najstrožih mjera zbog kojih je zaraza prigušena a dnevni broj mrtvih pao na ispod 100, nakon što je početkom travnja iznosio 950. Mjere kojima je zatvoren turizam i uslužne djelatnosti dovele su do gubitka tisuća radnih mjesta pa Španjolska središnja banka očekuje ove godine 12,4 postotni gospodarski pad.

Prosvjed iz tradicionalno konzervativne madridske četvrti Salamanca proširio se u posljednja dva tjedna na ostatak Madrida, ali i druge gradove. Zadnjih dana stanovnici Málage, Seville, Zaragoze i drugih mjesta izlaze u večernjim satima na ulice udarajući metalnim žlicama o lonce u znak prosvjeda.

Tisuće španjolskih zastava s crnim vezom u znak počasti prema preminulima istaknute su na balkonima i prozorima. Prosvjed automobilima odvija se diljem zemlje uključujući i Barcelonu. Vlada kroz četiri faze (od 0 do 3) namjerava izvesti Španjolsku u „novu normalu“ krajem lipnja. Najveći gradovi Madrid i Barcelona, najpogođeniji korovirusom, u ponedjeljak bi trebali prijeći u fazu 1 dok bi ostali dio zemlje ušao u fazu 2.

Konzervativna Narodna stranka (PP), najveća oporbena stranka, i Vox smatraju da vlada neopravdano dugo drži stanovnike zatvorene u kućama kako bi se održala na vlasti. U Madridu i Barceloni stanovnici u određeno vrijeme smiju na sat vremena izaći u šetnju ili kako bi se individualno bavili sportom, a također im je dopušten odlazak u trgovine s hranom, kioske, ljekarne i banke. Otvoreni su samo mali komercijalni objekti poput frizerskih salona, knjižara, cvjećarnica i trgovina s odjećom. Od ponedjeljka će biti otvorene terase kafića s 50 posto kapaciteta u odnosu na razdoblje prije krize te će biti dopušteno okupljanje do deset osoba u stanovima i na ulicama. Putovanja izvan Madrida i Barcelona ostat će zabranjena.

„Puls za slobodom je nezaustavljiv“, istaknuo je Santiago Abascal, vođa Voxa, s autobusa bez krova koji je kružio Madridom s natpisom „Sloboda“ i „Vlado, odlazi“. “Sloboda, sloboda!”, vikali su prosvjednici na križanjima ulica. Vox, koji je prije godinu dana prvi put ušao u španjolski parlament, a na izborima u studenom postao ondje treća stranka po brojnosti, nastoji iskoristiti trenutak kako bi dodatno proširio popularnost.

Osim razočaranih konzervativaca, nezadovoljnih korupcijskim skandalima u Narodnoj stranci proteklih godina, Vox ima sve jače uporište među poduzetnicima koji gube poslove, osiromašenim radnicima i poljoprivrednicima. Kriza uslijed pandemije dodatno je produbila politički jaz između ljevice i desnice u zemlji, pa je premijer Pedro Sánchez s tankom većinom dobio prošli tjedan zeleno svjetlo parlamenta za novo, peto produženje izvanrednog stanja. Za produženje do 7.lipnja glasovalo je 177 zastupnika, samo jedan više od nužnog broja, u parlamentu s 350 mjesta.

Vlada se, međutim, ne suočava samo s pritiskom oporbene desnice već i onim raznih malih stranaka. Koalicija PSOE-a i Unidas Podemosa ima manjinsku vladu s 155 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pa joj za izglasavanje zakona treba 176 glasova zbog čega mora naći kompromis s katalonskim i baskijskim strankama za nezavisnost i ekonomski liberalnom strankom centra Građani. Također ponekad ovisi o konzervativnoj baskijskoj stranci PNV.

„Puno je stvari koje se mogu napraviti, no ne u isto vrijeme jer bi smo time dopustili mobilnost stanovnika koja bi nas mogla odvesti u situaciju kojom možda ne bi smo mogli ispravno upravljati“, rekla je Ribera, javlja Hina.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -