Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Još jedna lekcija Izetbegoviću

Must Read

“Najopasnije je kada povijesničari i političari zamijene svoje uloge, pa tako političari tumače povijest, a povjesničari projektiraju politička rješenja. To upravo čini Bakir Izetbegović”, istaknuo je Perišić.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić ocijenio je kako poistovjećivanje Armije BiH s borbom saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu pokazuje neznanje i neodgovornost predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

“Ne znam na čemu Izetbegović gradi takvo razmišljanje. Ono se sigurno ne može osloniti na povijesne tijekove. To je potpuno jedno neznanje i nerazumijevanje pojmova i ideologija”, rekao je Perišić Srni, komentirajući izjave Izetbegovića kojima je poistovijetio borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu s borbom Armije BiH u građanskom ratu u BiH devedesetih protiv Srba.

Rekao je kako Izetbegovićeva izjava iz kuta povjesničara ne zaslužuje komentar, osim da se konstatira da je riječ o nečemu što nema uporište u povijesnim saznanjima i tijekovima.

Perišić je istaknuo da se povijest uči iz znanstvenih izvora, a ne iz političkih izjava, ukazavši da je povijest veoma opasna ako se ne razumije.

Naglasio je kako je očigledno riječ o Izetbegovićevom nerazumijevanju, ali i činjenici da je u pitanju isključivo izjava s političkim motivima i političkim ciljem.

“Najopasnije je kada povijesničari i političari zamijene svoje uloge, pa tako političari tumače povijest, a povjesničari projektiraju politička rješenja. To upravo čini Bakir Izetbegović”, istaknuo je Perišić.

Dodao je kako Izetbegović pokazuje da nema potencijala potrebnog da na jedan sveobuhvatan način razmišlja o tome šta se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća.

“To je toliko kompleksna tema da će se u budućnosti povjesničari sigurno desetljećima baviti tim pitanjima, ali na jedan naučni način, koji podrazumijeva i arhivsku građu. Rano je još za tako neke olake izjave”, rekao je.

Prema njegovim riječima, povezivanje onoga što se događalo u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća s antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu predstavlja umjetni pokušaj da se događajima s kraja stoljeća da neki ton događaja koji su bili aktualni sredinom 20. stoljeća.

“To samo pokazuje stupanj neodgovornosti čovjeka koji bi morao daleko odgovornije razmišljati, između ostalog, i o onome u čemu je bio sudionik, svjedok i suvremenik i onoga što je bio Drugi svjetski rat, tko se tu i zašto borio, koje su bile ideologije, kako je izgledao svijet u to vrijeme i kakav je nastao na rezultatima tog rata, a kako se na kraju 20. stoljeća taj svijet urušio i kakve posljedice donio”, ocijenio je Perišić.

Dodao je kako bi bilo dobro da Izetbegović sjedne i napiše jednu studiju o tome, kako i na osnovu čega nekoga smatra agresorom, te ocijenio da je izjava data s političkim ciljem za one koji slijepo slušaju ono što kaže netko tko nosi prezime Izetbegović.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Hrvatski Kantoni Nemaju Svoje TV Kuće?

Hrvate se uvuklo u priču o kanalu na hrvatskom jeziku na razini države, koji je protuustavan Kada govorimo o medijima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -