Utorak, 22 listopada, 2024

NAJMOĆNIJE KRALJICE RATNICE / Bile su strah i trepet, svojim neprijateljima sjekle su glave, a kao vojne stratege, nitko ih nije mogao nadmudriti

Vrlo

Kraljevi vladari ratnici nisu rijetkost. Kraljice -ratnice nešto su rjeđe, no ima ih i više nego mislite i jako su cool. Svi smo čuli za Kleopatru i Teutu, no diljem svijeta bilo je još neustrašivih vladarica koje su ispisale stranice povijesti, piše Grunge.com.

Carica Fu Hao

Car Wu Ding iz dinastije Šang vladao je u 13. stoljeću p.n.e, a poznat je po tome što je osiguravao savezništva s neprijateljskim plemenima sklapanjem brakova s njihovim ženama. Na koncu je imao oko 60 žena. Jedna od njih, carica Fu Hao postat će vojskovođa, političarka i svećenica.

Uspješno se borila protiv neprijatelja Kine, a pleme Tu-Fang s kojim je carstvo dugo imalo problema, riješila je u jednoj bitki, a bila je i jedna od carevih najvjernijih savjetnica.

Najbolji pokazatelj vojne mći i ugleda koji je za života uživala carica Fu Hao njena je impozantna grobnica u kojoj su pronađene stotine različitog brončanog oružja i ritualnog pribora, tisuće predmeta od žada, slonovače i kostiju, hrpe novca dinastije Šang i ostaci njenih slugu koji su žrtvovani kako bi ju pratili u zagrobni život.

Tomirida, kraljica Masageta

Kir Veliki koji je vladao carstvom Ahemenida u 6. stoljeću p.n.e. poznat je kao jedan od najmoćnijih perzijskih vladara. Njegovom se neprijateljima činilo da je nepobjediv. Međutim, pobijedila ga je i ubila jedna nezaustavljiva kraljica i žalosna majka, Tomirida, vladarica plemena Masageti.

Prema antičkim povjesničarima, Tomirida je vladala Masagetima, skitskim konjaničkim plemenom koje je jahalo stepama Centralne Azije i od kojih će se kasnije formirati Huni. Kir i Perzijanci u njima nisu vidjeli nikakvu prijetnju, a skitske je trupe redovno pobjeđivao tako što bi ih na prijevaru napio večer uoči bitke. U jednoj takvoj bitki zarobio je Tomiridina sina koji je u zarobljeništvu počinio samoubojstvo.

Bijesna Tomirida poslala je glasnike Kiru, no on ih je ignorirao. Zbog toga je izazvala Perzijance na drugu bitku, a ovoga puta Kirovi trikovi nisu funkcionirali. Masageti su okružili Perzijance, a prema mnogim izvorima nepobjedivog je Kira u bitki ubila upravo Tomirida. Odrubila mu je glavu i strpala je u posudu punu krvi. Tamo ju je držala čitava života, a iz te posude je povremeno i pila.

Artemizija, kraljica Karije

U vrijeme Grčko-perzijskih ratova kada je kralj Kserkso krenuo u pohod protiv Grka u 5. stoljeću p.n.e. njegov najveći saveznik bila je Artemizija, kraljica Karije, kraljevstva koje se prostiralo na teritoriju današnje Turske.

Artemizija je vladala Karijom nakon smrti njena supruga dok njen sin nije stekao punoljetnost. Herodot ju opisuje kao najvažnijeg Kserksovog saveznika, a u svojim Historijama divi se njenoj lukavosti, odlučnosti i čvrstom karakteru.

Imala je snažnu mornaricu, a njeni su brodovi često vijorili grčku zastavu sve dok se ne bi svojim neprijateljima dovoljno približili i iznenadili ih. Zbog toga je slovila kao vješta gusarica i odličan strateg. Zbog toga su Grci njenu glavu ucijenili na 10.000 drahmi.

Pokazala je nevjerojatnu hrabrost u bitki kod Salamine u kojoj su Perzijanci pretrpjeli ogroman poraz. Od svih saveznika i vojskovođa, Artemizija je bila jedina koja je odgovarala Kserksa da uđe u ovu bitku. Nakon perzijske propasti, povjesničari su zabilježili da se Artemizija svojim brzim brodovljem izvukla njegove sinove na sigurno.

Sestre Trung

U prvom stoljeću naše ere, Vijetnamom je vladala dinastija Han. Vladara sjevernog Vijetnama, Thi Sača kineski generali su dali ubiti zbog urote kojom je namjeravao svrgnuti njihovu vladavinu u zemlji. Kada je umro, vodstvo nad pokretom otpora preuzela je njegova udovica, Trung Trac.

U društvu svoje sestre Trung Nhi povele su vojnu protiv kineske vlasti. Bilo je to 39. n.e a u samo godinu dana pošlo im je za rukom da oslobode 65 sjevernovijetnamskih citadela. Nakon toga, proglasile su se kraljicama bezimene zemlje koja se prostirala od južne Kine do centralnog Vijetnama.

Na žalost, njihove trupe nisu bile uvježbane, niti su imale podršku naroda pa protiv pune snage kineske vojske nisu imale šanse.Poražene su u blizini današnjeg Hanoija.

Sestre su bile prisiljene povući se, a na koncu su se utopile kako bi izbjegle zarobljeništvo. Kao liderice prvog vijetnamskog nacionalnog pokreta danas su u svojoj zemlji junakinje. Zahvaljujući njihovom uspjehu, u Vijetnamskom patrijarhalnom sistemu žene su bile u puno boljem položaju nego u susjednoj joj Indiji ili Kini.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zaboravite stručnjake: Andrew Garfield i Amelia Dimoldenberg pokazali su što znači pravo zavođenje

https://www.youtube.com/watch?v=eFS5vxYlfY8 Ako želite znati kako zavesti nekoga, zaboravite gurue za dejtanje. Ostavite psihologe, stručnjake i trenere sa strane. Jer oni...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -