DAMIR DŽEBA: BiH je lopovska država, kradu nam političke predstavnike, novce, budućnost…

 

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba rekao je u razgovuru za Bild.ba da je BiH lopovska država jer se u njoj Hrvatima kradu politički predstavnici, novci, budućnost.

Hrvati, kaže Džeba, najbolje osjete što lopovska država znači. S Džebom smo razgovarali i o nabavci spornih respiratora i Odboru za istragu istih čiji je član, o blokadi zakona iz hitne procedure od strane Hrvata…

Razgovarao: Ivan Crnjac/Bild.ba

Bild.ba: Član ste Odbora za ispitivanje sporne nabavke respiratora. U kojem smjeru ide istraga i čime raspolažete što se tiče informacija i činjenica? Hoćete li tražiti nečiju odgovornost, u ovisnosti od rezultata istrage?

Džeba: Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na petoj izvanrednoj sjednici održanoj 4. svibnja imenovao je Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci stotinu respiratora iz Narodne Republike Kine koji su plaćeni 10,5 milijuna KM. Odmah nakon sjednice Doma naroda smo održali prvu sjednicu, izabrali predsjednika i krenuli s radom.

Predsjednik odbora je Dragan Stevanović, potpredsjednik Fahrudin Skopljak, a članovi Elmedin Konaković, Vibor Handžić, Zvonko Marić, Damir Marjanović, Žarko Vujović i ja.

Zadatak Odbora je utvrditi sve činjenice o nabavci, zatim je li poštovana procedura koju je utvrdio Federalni stožer civilne zaštite, je li dobavljač imao sve potrebne dozvole za uvoz respiratora, je li cijena nabavke tržišna, jesu li cijene transporta i špedicije tržišne te druge okolnosti koje Odbor smatra bitnim.

Odbor je već uputio zahtjeve nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine gdje tražimo dostavu svih informacija i popratne dokumentacije u vezi sa spomenutim respiratorima. Usvojili smo jednoglasno sljedeća pitanja:

-Tko je utvrdio potrebu za nabavku respiratora i broj potrebnih respiratora u Federaciji Bosne i Hercegovine, i na osnovu koje procjene?

-Tko je utvrdio tehničke specifikacije potrebnih respiratora?

-Kada je donesena Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o nabavci i tko je ovlašten za nabavku?

-Kada je upućen javni poziv za nabavku respiratora, gdje je objavljen i pod kojim uvjetima?

-Koliko ponuđača se javilo na javni poziv i jesu li svi ispunjavali uvjete propisane odgovarajućim aktima Agencije za lijekove i medicinska sredstava Bosne i Hercegovine?

-Tko je i na osnovu koje ponude izabrao ponuđača, te na osnovu kojih kriterija je izvršen izbor?

-Točna specifikacija i karakteristike nabavljenih respiratora, odgovaraju li specifikaciji i karakteristikama respiratora iz predmetne ponude i cijenu respiratora po komadu?

-Također je potrebno dostaviti cijenu transporta kupljenih respiratora.

-Kada se očekuje isporuka preostalih 20 kupljenih respiratora?

-Je li bila direktna isporuka ili je bilo još nekih posrednika u ovoj nabavci?

Bild.ba: Kada možemo očekivati prve rezultate ili izvješća vezane za aferu respiratori?

Džeba: Naša zadaća je da u roku od 15 dana utvrdimo činjenice u vezi nabavke respiratora. Vjerujem kako će institucije kojima smo poslali zahtjev odgovoriti na pitanja žurno. Zahtjev za dostavu informacija i dokumentacije smo poslali Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu zdravstva, Federalnoj upravi civilne zaštite, Federalnom stožeru civilne zaštite, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine. Pitanja smo uputili i F.H. SREBRENA MALINA d.o.o.

Također smo tražili i izravan uvid u predmetne respiratore, odnosno u kutije koje su još uvijek u Zračnoj luci Sarajevo. U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Odbora. Nadam se da će institucije do tada odgovoriti na pitanja.

Bild.ba: Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH najavio je da neće podržati više nijedan zakon koji ide u hitnu proceduru. Možete li pojasniti tu odluku, koji konkretno zakon je bio povod da ju donesete?

Džeba: Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ubuduće neće podržati, a niti sudjelovati u raspravama i odlučivanju o zakonima koji su u žurnoj i skraćenoj proceduri, a imaju vitalni značaj i suštinski karakter za Federaciju BiH jer nas se dovodi u nepovoljan položaj i onemogućuje nam se vršenje naše funkcije. Ovo je stav Kluba Hrvata u Domu naroda koji je usvojen na sjednici Kluba održanom u okviru nastavka pete izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Razlog ovakvomu stavu je da nam stvari koje život znače za građane poput proračuna, mirovinskih, zdravstvenih, socijalnih, braniteljskih prava ali i investicija ‘teških’ milijune maraka ili milijardu maraka ‘prođu’ kroz Vladu FBiH i Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Poslije se od izaslanika u Domu naroda PBiH traži da po žurnoj proceduri i skraćenom postupku, znači bez takozvana dva čitanja, bez primjerene i kvalitetne pripreme, uvida, analize u potpunosti za pitanja koja su vitalna za Federaciju BiH, usvoje predložene zakone po žurnoj proceduri.

Izaslanike u Domu naroda se na takav način, kroz žurnu proceduru ili skraćeni postupak, želi dovesti pred ‘svršen čin’ te da bez prave analize i kvalitete samo glasamo te da na svojevrstan način budemo samo ‘glasačka mašinerija za žurne i skraćene procedure’. Jasno smo rekli da krucijalna i suštinska pitanja za život u Federaciji ne mogu i ne smiju biti usvajani po žurnoj ili skraćenoj proceduri.

Bild.ba: Prije par dana usvojen je korona zakon po hitnom postupku. Ima li ova odluka veze konkretno s tim zakonom i kakav Vaš stav o usvojenom zakonu? (Bilo je ocjena da su mjere populističke ili da neće drastično zaustaviti pad BDP-a).

Džeba: Imenovanje Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci respiratora nema veze s usvajanjem Zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica takozvanog ‘korona zakona’. Nitko nije zadovoljan s ovim zakonom. Nije čak ni Vlada FBiH, to su nam potvrdili i na sjednici Doma naroda. Kad zbrojimo sve, bilo je oko 120 amandmana na ovaj zakon od 15-ak članaka. Neki su usvojeni, neki djelomično, ali je ogroman broj amandmana odbačen. Mislim da je zakon mogao biti bolji i prepoznati još stvari i stanja koji su realni zbog posljedica koje su pogodile poslovni sektor nakon što je Vlada FBiH proglasila stanje nesreće.

Rasprava tijekom pete izvanredne sjednice bila je žestoka, posebice kada smo govorili o aferama od kada je Vlada FBiH rekla da se nalazimo u stanju nesreće. Skandalu oko nabavke navodnih respiratora za 10,50 milijuna KM od strane poljoprivredne tvrtke prethodilo je nekoliko stvari da se omoguće nedjela. Prvo je naprasno smijenjen cijeli Krizni stožer Civilne zaštite FBiH, izbačena struka u potpunosti, te prepakiran u tijelo s puno manje osoba bez adekvatne struke. To je učinjeno bez potpore Hrvata. U cijelom tom vremenu u potpunosti je izbačena razina zakonodavne vlasti u FBiH. Parlament Federacije BiH, da bi održao sjednicu, morao je dobiti odobrenje Kriznog stožera CZ Sarajevske županije. Zaključujemo da su županije-kantoni nadređeni Federaciji.

Tijekom burne rasprave netko je rekao da BiH nije siromašna zemlja nego da je koruptivna i lopovska. Bosna i Hercegovina jest lopovska država jer Hrvatima su već tri puta ukrali člana Predsjedništva BiH, kradu nam izaslanike u Domu naroda FBiH, kradu nam proračune županija, kradu nam budućnost. Hrvati u BiH na svojoj koži osjećaju i dobro znaju što znači lopovska država.


guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments