Petak, 20 rujna, 2024

Kineske tvrtke prodale Velikoj Britaniji 2 milijuna neispravnih testova za koronavirus

Vrlo

Dvije kineske tvrtke Velikoj Britaniji nudile su rizičnu ponudu: Dva milijuna kućnih testera za koronavirus za najmanje 20 milijuna dolara.

Tražena cijena je bila visoka, tehnologija nedokazana, novac se morao platiti unaprijed, a kupac je morao preuzeti testne komplete iz pogona u Kini.

Ipak, britanski su dužnosnici prihvatili ponudu, navodi jedan od visokih državnih službenika, prenosi The New York Times, te su obećali da će testovi biti dostupni u ljekarnama za samo dva tjedna.

Laboratorij sa Sveučilišta Oxford utvrdio je da je test netočan, a pola milijuna testova sada skupljaju prašinu u skladištu. Još 1,5 milijuna kupljenih po sličnoj cijeni iz drugih izvora također nije iskorišten. Fijasko je osramotio britanske dužnosnike koji sada pokušavaju vratiti barem dio uplaćenog novca.

Široka i sveobuhvatna testiranja potrebna su kako bi se službenicima javnog zdravstva omogućilo da procijene gdje se bolest proširila te tko bi mogao imati imunitet. Uz te informacije, brže bi se znalo kada će početi prestanak karantene i samoizolacije koje paraliziraju društva i gospodarstva u većem dijelu svijeta.

“Ne možete odustati od karantene, sve dok masovno ne testirate ljude”, rekao je Nicolas Locker, profesor virologije na Sveučilištu u Surreyu.

Davno prije izrade testa na antitijela, Njemačka je počela provoditi čak 50.000 dijagnostičkih testova dnevno kako bi pomogla u pronalaženju i izoliranju slučajeva. Stopa testiranja sada je na gotovo 120.000 dnevno.

Velika Britanija je još prošlog tjedna provodila manje od 20.000 dijagnostičkih testova dnevno. Jedan od razloga za to je to što Njemačka i SAD posjeduju velike privatne tvrtke koje su u stanju proizvesti nekoliko desetaka tisuća testova dnevno. Takve alate još ima i Kina.

Čini se da medicinske tvrtke u Kini, gdje se virus prvi put pojavio, drže sve karte u svojim rukama, obično zahtijevajući “da ili ne” odluke kupaca s potpunim plaćanjem unaprijed unutar 24 sata.

Nakon što su se britanske pritužbe na testne setove pojavile, obje su kineske tvrtke okrivile britanske dužnosnike i političare za nerazumijevanje ili pretjerivanje glede korisnosti testova. Kineski Wondfo Biotech rekao je za Global Times da je njegov proizvod namijenjen samo kao dodatak pacijentima koji su već testirali te su pozitivni na virus.

AllTest Biotech, druga kineska tvrtka koja je prodala Velikoj Britaniji neispravne testove, ustvrdila je nakon optužbi, kako su testovi namijenjeni za korištenje samo profesionalcima, ne i pacijentima kod kuće.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Intervju s Vatikanskim Insajderom: Uvidi o Međugorju i Kulturnim Nuanse

Intervju: Pajdo more li kratki  interview. I da mi se predstaviš.. Vatikanski Insajder: Naravno, drago mi je! Ja sam insajder...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -