Nedjelja, 28 travnja, 2024

Inspektori kaznili 222 roditelja zbog odbijanja cijepljenja djece

Must Read

Na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom cijepnom statusu iz organizacijskih jedinica JU Dom zdravlja SŽ, sanitarni inspektori KUIP-a su, po službenoj dužnosti tijekom 2019. godine dostavili ukupno 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja djece.

Pozivu inspektora se odazvalo 325 roditelja, od kojih je 222 (68,39%) odbilo cijepljenje djece, te su im radi propuštanja te zakonske obveze izdane novčane sankcije u ukupnom iznosu od 22.200,00 KM, priopćeno je iz Županijske uprave za inspekcijske poslove.

Od navedenog broja, 103 roditelja (31, 69 %) su se izjasnila da će cijepiti dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti.

Za 17 djece su dostavljene potvrde o izvršenom cijepljenju, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja.

Radi usporednih pokazatelja zanimljivo je spomenuti da je tijekom 2018.godine iz istog razloga u razdoblju od lipnja, kada je počelo sankcioniranje roditelja zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu djecu, do kraja prosinca sankcionirano 358 roditelja i izdano isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800,00 KM.

U ovoj godini kažnjeno je 136 roditelja manje za razdoblje od 12 mjeseci, s tim da je i broj dostavljenih potvrda iz domova zdravlja u 2019. godine bio za 134 manji i iznosio je 414 u odnosu na 2018. godinu, kada ih je evidentirano 548.

Razlog tih 24,45 % manje dostavljenih potvrda je, najvjerojatnije, pojava epidemije morbila u SŽ u protekloj godini, kada se povećao broj cijepljenja djece.

Roditelj/staratelj je dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti, između ostalih i protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika članom 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM.

I u 2020. godini županijski sanitarni inspektori će nastaviti inspekcijske postupke započete prethodne godine, a svakako će pokretati i nove shodno dostavljenim potvrdama o nepotpunom cijepnom statusu iz JU Dom zdravlja SŽ.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -