Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

BOŠNJAK TUĐMANOVE POLITIČKE VJEROISPOVIJESTI: Plenković već zadao Milanoviću prvi “udarac”: Imenuje Hidajeta Biščevića za ambasadora

Vrlo
Biščevićev prvi mandat bio je u Turskoj. No kako tada nije imao diplome morao je prvo diplomirati prije nego je otišao na misiju. Isto to je morao uraditi i kontroverzni Joško Paro.
Imenovanje novog hrvatskog ambasadora u Srbiji mogao bi biti prvi test saradnje premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koji još nije zvanično inauguriran.
Naime, Biščevića, rođenog Sarajliju, koji je međutim skoro svoj čitav životni vijek proveo u Hrvatskoj, Plenković je predložio za ambasadora u Srbiji, dok se Kolinda Grabar-Kitarović složila koja, inače, broji posljednje dane na funkciji predsjedniceDa bi procedura imenovanja bila završena, Biščević treba dobiti agreman i proći saslušanje na saborskom Odboru za vanjsku politiku.

- Advertisement -

Da li će se procedura završiti do 18. februara kada bi trebala biti inaguracija Milanovića, ostaje da se vidi.

U Hrvatskoj, ali i u bilo kojoj drugoj zemlji, imenovanja ambasadora u periodu dok se očekuje inaguracija novog predsjednika države moralno su upitna, a svakako i politički nekorektna.

Plenković je još u izbornoj noći obećao Milanoviću tvrdu kohabitaciju, u skladu s Ustavom i zakonima, a to je očito počeo i provoditi.

S druge strane dojučerašnji ambasador u Srbiji Gordan Bakota opozvan je i odmah poslan u Njemačku, što može biti opravdanje za Plenkovića i Grabar-Kitarović.

Biščević je rođen 1951. godine u Sarajevu, ali svoju karijeru izgradio je u Hrvatskoj. Od 1985. je bio urednik tada vodećeg hrvatskog lista “Vjesnika”, a od 1990. do 1992. i glavni urednik ove novine.

Od 1992. započinje diplomatsku karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske. Od 1993. do 1995. bio je ambasador Hrvatske u Tuskoj, a u naredne dvije godine pomoćnik ministra vanjskih poslova. Od 1997. do 2002. bio je ambasador RH u Rusiji, a 2003. državni sekretar MVP-a Hrvatske.

Za glavnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju sa sjedištem u Sarajevu imenovan je 2008, a tu dužnost obnašao je u narednih nekoliko godina.

Biščević je za prvog presjednika Hrvatske Franju Tuđmana, a kasnije i za tadašnjeg premijera Ivu Sanadera, bio jedan od ljudi od povjerenja.

(TBT)
x
- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ako muškarac pokazuje ovih 7 ponašanja u vezi, prevarite ga, život je kratak

Stalna potraga za potvrdom Stalno traži pohvale? Kao digitalni pečat odobrenja na svemu što radi. Samo mu fali da...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -