Utorak, 28 svibnja, 2024

Mlada Tuzlanka Alma postala je ministrica u austrijskoj vladi

Must Read

ALMA ZADIĆ ima 35 godina, porijeklom je iz Tuzle i postala je ministrica pravosuđa u novoj austrijskoj vladi.

Ona je u vladu ušla kao članica Zelenih, čiji je to prvi ulazak u vladu. Naime, austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su sinoć  koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati europski lider na polju klimatskih promjena.

Ovo je prvi puta da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni koji su od Kurza dobili četiri ministarstva, među kojima je i ministarstvo pravde koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić.

U Beču je od 1994. godine

Zadić je s roditeljima iz Tuzle pobjegla u Beč 1994. godine te je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University.

Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora – pravosuđe, piše Klix.ba.

Kada je prije dvije godine izabrana u Parlament Austrije poručila je da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom na to da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužiteljstvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju gdje je šef Christian Pilnaceku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -