Nedjelja, 5 svibnja, 2024

SARAJEVO Zrak opasan za zdravlje

Must Read

Lista glavnih gradova čiji stanovnici udišu najzagađeniji zrak ponovo pokazuje Sarajevo u samom vrhu, a nerijetko i na vodećoj poziciji.

Sinoćnje mjerenje švicarskog AirVisual.com, mreže koja prikuplja podatke sa 10.000 mjernih stanica širom svijeta, u jednom trenutku, nešto prije 23 sata pokazalo je da je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu čak opasnih 401.

Zagađen zrak je u još nekoliko gradova BiH – Zenici, Tuzli, Lukavcu, Jajcu i Ilijašu.

Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je u proteklim satima, a za kompletno područje Županije Sarajevo još u tijeku dana proglašena je epizoda “pripravnosti”. Na svim mjernim stanicama pokazalo je prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čestica PM2,5.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu iduća tri dana se očekuje stabilno vrijeme, uglavnom bez padavina, sa slabim vjetrom i s pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak 10.12.2019. godine se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg, prenosi Klix.

Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je po mjerenjima AirVisuala ponovo svrstan među najzagađenije lokacije svijeta.

Kako se navodi u jutrošnjoj neslavnoj tabeli najzagađenijih glavnih gradova, Sarajevo je na drugom mjestu, dok je na čelu indijski Delhi.

Kao vrijednost indeksa AQI za Sarajevo uzet je rezultat mjerenja stanice u Ambasadi SAD-a i iznosi opasnih 356 što je nešto bolje u odnosu na petak navečer kada je izmjerena srednja vrijednost od 401.

Ipak, stanica na Skenderiji je nešto gora i rezultat mjerenja iznosi opasnih 411. Vijećnica i Otoka stoje na nezdravih 163, odnosno 134, a Bjelave su također nezdrave sa vrijednošću AQI indeksa od 193.

Inače, AQI predravlja indeks kvalitete zraka (Air Quality Index) i fokusira se na najopasnije čestice, uključujući one manje od 2,5 mikrometra i između 2,5 mikometra i 10 mikormetara, prenosi klix.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -