Published On: Sub, pro 7th, 2019

SARAJEVO Zrak opasan za zdravlje

Lista glavnih gradova čiji stanovnici udišu najzagađeniji zrak ponovo pokazuje Sarajevo u samom vrhu, a nerijetko i na vodećoj poziciji.

Sinoćnje mjerenje švicarskog AirVisual.com, mreže koja prikuplja podatke sa 10.000 mjernih stanica širom svijeta, u jednom trenutku, nešto prije 23 sata pokazalo je da je indeks kvaliteta zraka u Sarajevu čak opasnih 401.

Zagađen zrak je u još nekoliko gradova BiH – Zenici, Tuzli, Lukavcu, Jajcu i Ilijašu.

Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je u proteklim satima, a za kompletno područje Županije Sarajevo još u tijeku dana proglašena je epizoda “pripravnosti”. Na svim mjernim stanicama pokazalo je prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čestica PM2,5.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu iduća tri dana se očekuje stabilno vrijeme, uglavnom bez padavina, sa slabim vjetrom i s pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak 10.12.2019. godine se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg, prenosi Klix.

Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je po mjerenjima AirVisuala ponovo svrstan među najzagađenije lokacije svijeta.

Kako se navodi u jutrošnjoj neslavnoj tabeli najzagađenijih glavnih gradova, Sarajevo je na drugom mjestu, dok je na čelu indijski Delhi.

Kao vrijednost indeksa AQI za Sarajevo uzet je rezultat mjerenja stanice u Ambasadi SAD-a i iznosi opasnih 356 što je nešto bolje u odnosu na petak navečer kada je izmjerena srednja vrijednost od 401.

Ipak, stanica na Skenderiji je nešto gora i rezultat mjerenja iznosi opasnih 411. Vijećnica i Otoka stoje na nezdravih 163, odnosno 134, a Bjelave su također nezdrave sa vrijednošću AQI indeksa od 193.

Inače, AQI predravlja indeks kvalitete zraka (Air Quality Index) i fokusira se na najopasnije čestice, uključujući one manje od 2,5 mikrometra i između 2,5 mikometra i 10 mikormetara, prenosi klix.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare