Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Zvonimirovo prokletstvo u Hercegbosanskoj županij: Hoće li ideja HNS-a doživjeti svoj krah u Livnu?

Must Read

Da već više od godinu dana nakon održavanja općih izbora uspostava vlasti, odnosno konstituiranje vlade Hercegbosanske županije nije na vidiku – i nije neka novost.

Neupućeni, ali i zlonamjerni, reći će da se radi o već poslovičnom sukobu Duvno – Livno, iskoristiti metaforu o dva jarca na brvnu, naglasiti da su „svi isti“ i da se „samo bore za fotelje“ ili će na slične načine nastojati relativizirati činjenice.

Izborni rezultati – argument HDZ-a Tomislavgrad (6:1)

Međutim, stanje je znatno drugačije. Nakon što je već dvadesetak godina Livno davalo predsjednika vlade HBŽ, bilo iz HDZ-a BiH, bilo iz HDZ 1990., duvanjski HDZ je na zadnjim općim izborima u listopadu 2018. zabilježio „povijesni“ rezultat. Tako je kandidat HDZ-a BiH za hrvatskoga člana predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, u Tomislavgradu dobio točno 5.091 glas (68.69%), dok je u Livnu prošao znatno lošije s 48.68% ili 4.559 glasova. Ovako loš rezultat po HDZ u Livnu posebno je začuđujući jer Livno već godinama ima zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH, kao i niz istaknutih dužnosnika na značajnim pozicijama od Vijeća ministara BiH do nižih razina, te drži apsolutnu prevagu u HB županiji u svim bitnim segmentima političkog odlučivanja.

Ono što je posebno značajno u ovoj priči su rezultati izbora za Skupštinu HBŽ. I ovdje je HDZ Tomislavgrad izišao kao izborni pobjednik dobivši 4.152 glasa (49.29%), u odnosu na skromnih 26.59% koliko je ova stranka dobila u Livnu (2.599 glasova). Uz prevagu u apsolutnom i postotnom iznosu osvojenih glasova, duvanjski HDZ je dobio i najveći broj mandata u Skupštini HBŽ – njih šest (6) – dok se livanjski HDZ simbolizira u samo jednom (1) mandatu koji je dobio aktualni predsjednik Vlade, Ivan Jozić, kao nositelj liste za županijsku skupštinu.

Imajući u vidu ove činjenice, jasno je da se ne radi tek u sukobu dvije općine oko ustroja županijske vlasti, nego se radi o sukobu između činjeničnog stanja i osobnih frustracija, logike i bahatosti, pravičnosti i uskogrudnosti…

I kada je već izgledalo da su stvari jasne i da će HDZ BiH kao relativni pobjednik izbora, odnosno HDZ Tomislavgrad kao dio ove stranke s najvećim brojem i mandata i glasova, predložiti mandatara buduće vlade HBŽ, stanje se iznenada zakompliciralo.

Taština ili Šume HBŽ

Posve ignorirajući izborne rezultate, vrhuška livanjskog HDZ inzistira na mjestu predsjednika vlade i na to mjesto ponovo predlaže Ivana Jozića koji je, usput budi rečeno, kao predsjednik vlade izgubio izbore u svom selu, kao treća politička figura, iza bivšeg premijera Draška Dalića, ali i zastupnika Marka Urse.

Nakon što je javnost ostala iznenađena ovim potezom, pojavile se su špekulacije da vodeći dio livanjskog HDZ-a pošto-poto želi sačuvati kontrolu nad ŠGD Hercegbosanske šume kao bi ovu firmu predali u ruke stranaca, a što bi bilo izvan svake (ne samo političke) pameti i pogubno za socijalno stanje u HBŽ.

Po drugim interpretacijama, iza ovakvog očajničkog poteza ne stoje financijski interesi, nego je riječ o povrijeđenoj taštini i sveopćoj političkoj dezorijentiranosti vodstva HDZ-a Livno, te nesposobnosti prihvaćanja realiteta koje su donijeli izbori. Na ovaj način, livanjski HDZ tone sve dublje i otvara prostor za vlastiti poraz na lokalnim izborima 2020. god. Umjesto da se HDZ Livna suoči sam sa sobom i determinira razloge (smjena bivšeg predsjednika vlade HBŽ kojeg je i predložio i smijenio upravo HDZ Livno, smjena direktora ŠGD Hercegbosanske šume – također ga HDZ Livno i predložio i smijenio, kao i bivšeg predsjednika ŽO HDZ HBŽ, afere pojedinih ministara…) koji su ih doveli do slabog izbornog rezultata, ova ekipa negira realno stanje, ne prihvaća činjenice i dalje se zapliće u taštinu političara lokalnih kapaciteta koji su se umislili da su nacionalne perjanice.

Dogovori ispod stola

I dok su, koliko-toliko načelno i normalno, trajali pregovori između duvanjskog i livanjskog HDZ-a pod svojevrsnom supervizijom samog vrha ove stranke iz Mostara, događa se tajni „dogovor“ i preglasavanje Kuprešaka i Duvnjaka na ŽO HDZ-a HBŽ, odnosno predlaganje I. Jozića za mandatara vlade HBŽ. U ovom tajnovitom procesu ključne glasove daju Glamoč, Grahovo i Drvar. Time se stvara „neprincipijelna koalicija“, ponovno odvojena od stvarnosti, gdje npr. HDZ Grahova koji je dobio 139 glasova preglasava HDZ Tomislavgrad s osvojenih 4.152 glasa (Tomislavgrad za HDZ dao čak 30 puta više glasova ili 2.300%!). Slična je situacija i s Glamočem i Drvarom. Time se stvara nenormalna situacija u kojoj su HDZ Tomislavgrad i HDZ Kupres kao izborni pobjednici s ukupno 5005 glasova stavljeni u podređeni položaj od izbornih gubitnika (HDZ Livno, Glamoč, Drvar i Grahovo) s ukupno 3.153 glasa. U mandatima, ovaj omjer izgleda još poraznije za vrhušku iz Livna, odnosno HDZ Kupres i HDZ Tomislavgrad imaju 7 mandata, dok HDZ Livno ostaje na 1 (Glamoč, Drvar i Grahovo nemaju mandata u okviru HDZ BiH u Skupštini HBŽ).

Kako je jasno da je ova odluka ŽO HDZ-a neprovediva u Skupštini, to izraženijom postaje stanje u kojemu se nalaze lideri livanjskog HDZ-a, stanje koje karakterizira neprihvaćanje činjenica, odbijanje provedbe izbornih rezultata i zadržavanje vlasti po svaku cijene.

Oživljavanje Platforme

U ovoj grčevitoj borbi vrh HDZ-a Livno nastoji naći saveznike ne birajući stranu, pa su tako lokalni portali u HBŽ ovih dana prenijeli priopćenje Županijske neovisne liste da se stvara dogovor između livanjskih hadezeovaca i duvanjskog HNL-a (zapravo je riječ o kadrovskim ostatcima HSP-a Đapić-Jurišić koji je „nesebično“ sudjelovao u projektu Platforme čime je obezvrijedio hrvatske glasove i ponizio hrvatsko stanovništvo u BiH, te stvorio pretpostavke za ponavljanje „fenomena Komšić“). Kako je livanjski HDZ u svom ranijem priopćenju navodio da nije i nikada neće biti u koaliciji s HDZ 1990. („Devedesetkom“) postavlja se pitanje je li ovo početak kraja ideje i projekata Hrvatskog narodnog sabora BiH kao institucije koja okuplja legitimne hrvatske predstavnike u BiH. Naime, ako livanjski HDZ izbaci Devedesetku iz daljnjih dogovora, a uvede ostatke Platforme, time se negira sami smisao postojanja Hrvatskog narodnog sabora.

Značajno je se prisjetiti se da su upravo zastupnici Devedesetke u županijskoj skupštini omogućili izbor zastupnika HDZ-a BiH u federalni dom naroda i time osigurali da bošnjačke stranke ne mogu izabrati federalnu vladu bez hrvatske suglasnosti i bez hrvatskih ministara. Dakle, livanjski HDZ demantira sam sebe kad kaže da nije i neće biti u koaliciji s Devedesetkom.

Svakom razumnom Hrvatu jasno je da je ova koalicija i načelno poželjna (kao ideja HNS-a), ali i politički potrebna radi učvršćivanja hrvatskih pozicija na federalnoj razini. Uz to, ukoliko bi došlo do odbacivanja Devedesetke u Livnu, zasigurno bi ova stranka, kojoj se za sada ne mogu prebaciti bilo kakve oscilacije kad je hrvatski nacionalni interes u pitanju, i u drugim sredinama se distancirala od HDZ-a BiH, ali i od HNS-a, što bi moglo imati tragične posljedice po hrvatski narod.

U tom slučaju, ni zastupnici HDZ-a Tomislavgrad u oba doma Parlamenta F BiH nemaju moralnu obvezu provoditi dogovorene politike koje bi ovim činom bile odbačene. To može značiti da HDZ BiH u cjelini gubi pozicije i nije nužno da sudjeluje u formiranju federalne vlade. Razumno bi bilo izbjeći ovakav rasplet događaja, ukoliko razum još stanuje u prostorijama livanjskog HDZ-a BiH.

Na kraju, ostaje nejasno kako bi se uopće izvela ova postizborna matematika jer HDZ Livno i HNL zajedno imaju tek 4 zastupnika i vrlo male izglede da na svoju stranu privuku bilo koga od hrvatskih zastupnika u Skupštini HBŽ. Stoga bi ova neslužbena koalicija mogla posegnuti i rukama srpskih (Srpska lista i Srpska napredna stranka), odnosno bošnjačkih zastupnika (SDA) čime bi se sastavila ne-hrvatska skupštinska većina u hrvatskoj županiji. Što bi to značilo za Hercegbosansku županiju, ali i za hrvatske nacionalne interese u cjelini, teško je i pretpostaviti. U nekoj „normalnoj“ županiji ovakve bi spekulacije bile predmet ismijavanja, ali imajući u vidu političku dezorijentiranost koja zadnjih godinu dana hara ovom županijom – svemu se možemo nadati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

EUROPA JE POSVE PUKLA: U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusa

Švicarska vlada je danas rekla da u ovoj fazi Rusija nije među 160 izaslanstava pozvanih na mirovne pregovore o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -