Četvrtak, 2 svibnja, 2024

JAJCE: OSVAJAČEV CENTAR I PRIJETNJE

Must Read

Jedan, blago rečeno neobičan, status na društvenoj mreži pojavio se nedavno na Facebook profilu glavnog jajačkog imama Zehrudina Hadžića.

Idemo redom što sve iznenađuje u ovom statusu. Citiramo i analiziramo glavne pojmove:

– vrijeme objave 23:39 h –  glavni vođa jedne vjerske zajednice, obiteljski čovjek,  oko ponoći umjesto da  smiren i spokojan odmara – on ima vremena i volje po društvenim mrežama se inatiti ?

– Već prva rečenica je “MI”. Tko to “mi”, tko to “oni” ?  Ako je na slici džamija – “mi” smo onda muslimani, a “vi” se odnosi na katolike.  I cijeli tekst je dakle onda upućen katolicima, pravoslavcima i svim ne-muslimanima.

– “centar grada” – naglasak na prvenstvo, jačinu, moć, sve ono što je nažalost našem glavnom imamu izgleda jedino na pameti čak i u gluho doba noći. Spominjanjem Božje volje s uskličnikom na kraju naglašava sve ovo i postavlja se u neoborivu vrhovnu poziciju jer eto tako je valjda Bog htio i protiv toga se ne smije? A Bog je valjda samo muslimanski?

– “Osmanlije”  – eee tu već otvoreno prelazi na ponovno, pogrešno i  proizvoljno tumačenje povijesti. U redu, Osmanlije su i to na temeljima crkve izgradile džamiju. Pa nisu valjda Rimljani. Ali govoriti da su Osmanlije izgradile “središte” je već previše. Doista previše. Jajce je kraljevski grad, krunidbeno mjesto, ponosno središte i centar bosanskog kraljevstva. Osmanlije dolaze poslije. I ruše. I mijenjaju središta ne samo Jajca nego cijele Bosne i Hercegovine. Za vrijeme Osmanlija Jajce je obična kasaba, nikakav centar.

– Dušmani – znači sad smo u 1990-tima.  U malo teksta obuhvatio je imam dosta povijesti. Da, nažalost, dušmani srušili. Ali izgradili nanovo nisu samo “mi” (čitaj muslimani). Dragi efendija, džamija Esme Sultanije nacionalni je spomenik i obnovljena je državnim novcem. Osim ako i državu ne smatrate samo svojom, samo muslimanskom? Obnovu džamije financirale su državne institucije, novcem koji doprinose i Hrvati i Srbi i Bošnjaci.

– ” Ne može se…” – Sad slijedi rečenica koja odaje malo osobnog raspoloženja. Koga se želi i zašto preskočiti? Gdje se to imam osjećao nepoželjnim? Koga se to u Jajcu ne poštuje? Ponovno, čak političko, vjerojatno predizborno forsiranje navodne ugroženosti.

– “mi ćemo vas naučiti” – Zaista s visoka. Tko će naučiti? Koga? Čemu?

– “Sudnji dan” – proroštvo? Prijetnja?

– “emanet” – turska riječ, znači “povjeravanje (nekome) na čuvanje određeno dobro”. Znači, centar je isključivo povjeren muslimanima?

Vratimo se na početak i vrijeme pisanja. Misli li glavni imam sve gore navedeno ili ipak bunca?

Volimjajce.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mreža mira BIH i USAID promoviraju ustaštvo i silovanja logorašica. Na taj način brutalno sramote životno djelo velikog Gorana Bubala

  Goran Bubalo bio je anđeo mira i pomirenja u našoj zemlji. Rođen je 1972. godine u Čapljini. Posebno je detaljno bio...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -