Utorak, 7 svibnja, 2024

NAKON PONIŠTENJA REZULTATA HERCEGBOSNE: Što će Hrvatima Bihać, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Vogošća, koridor do Goražda?

Must Read

Poništenjem djelovanja Herceg Bosne, što sve češće zagovara SDA, svakako bi se morala ugasiti FBIH, a stanje na tom području vratiti na ono prije Washingtonskog sporazuma.

Podsjetimo HVO je ratovao s Armijom BIH tek 7 mjeseci 1993 godine i to samo u pet općina. Na prostoru 22 općine pod kontrolom HVO-a nije bilo rata niti konc logora niti progona Bošnjaka. Što ne koindicira s presudom Haaškog suda. Al sud je sud i mora ga se poštovati.

Isto tako ABIH je progonila Hrvate na daleko većem broju općina, organizirali su i daleko veći broj logora. No Haaški sud to nije presudio. Pa se pravimo da tog nije bilo. Sud se mora  poštovati.

Tako se u Grabovici dogodilo nešto za što nije odgovoran nitko iz zapovjedne strukture ABIH. Jer sud je rekao da je to eto tako i moramo ga poštovati. Iako se radi o školskom primjeru genocida. U kojem su pobijene čak i životinje. Ne samo ljudi.

Svo vrijeme prije i nakon tih 7 mjeseci 1993 HVO i ABIH su bili saveznici. Čak su i rat završili kao saveznici.

Teritorije koje je HVO drža0 1995 a koje su bile primarno srpske, poput Mrkonjića i Šipova vraćene su Srpskoj, da bi se nad tim područjima naplatili Bošnjaci. Kako?

Tako što su u sastav bošnjačkih kantona ušli Bihać, oslobođen od HVO-a i HV-a, Ilijaš, Ilidža, Hadžići, Vogošća, te koridor do Goražda, s kojih su se Srbi povukli.

Nakon što SDA poništi svako djelovanje Herceg Bosne, ostaje pitanje što će Hrvati sutra s tim područjima?

I hoće li se i smještaj 400.000 izbjeglica u RH, u  budućoj zajedničkoj povijesti BIH tretirati kao pokušaj HVO-a da vojno oslabi Armiju BIH pošto je tamo bio smješten mnogi vojno sposobni mladić a ne samo dame u boroletama. I djeca. Hoće li Sarajevo tužiti Hrvate zato što su oteli 400.000 Bošnjaa od domovine na nekoliko godina i nisu im dali da se vrate u Bosnu i pomognu svojima? Što je to bilo nego jedan veliki konc logor kakav svijet ne pamti? Ni Hitler nije imao logor od 400.000 zarobljenih.

U svakom slučaju moramo poštovati želju Bošnjaja kako u svijesti ne smije ostati niti jedno pozitivno sjećanje na Hrvate i HercegBosnu. Nemamo pravo njima određivati što da misle i osjećaju. To je njihovo nacionalno pravo.

Sve moderne nacionalne historiografije utemeljene su na konstrukcijama. Zašto bi bošnjačka bila izuzetak?

Ako je 400.000 Bošnjaka koji su odsjeli u dalmatinskim hotelima prihvatilo tezu da su bili žrtve hrvatske agresije, i danas žive s tim uvjerenjem, tko smo mi da im proturječimo? Ako je kolektivni dogovor da nije bilo Bošnjaka u HVO-u, da se mora zaboraviti svaka bitka rame uz rame, i govoriti samo o Ahmićima i Dretelju, dobro. Mi na to ne možemo utjecati.

To je isključivo njihov doživljaj realnosti. Koji ne vodi ničemu drugom nego gašenju Federacije BIH.

Ta zašto bi narod koji te smatra neprijateljem i agresorom s tobom dijelio vlast, kuću, okućnicu, proračun?

 

Uglavnom Hrvatima ne trebaju niti Bihać niti Ilidža nit Hadžići. Možda da ih prodamo Arapima? Oni su ionako već tamo i zašto ljudi ne bi imali svoj entitet u BIH sastavljen od tih 5, 6, općina?

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -