Utorak, 7 svibnja, 2024

TRAGIČNI KRAJ DOKTORA GRUBIŠIĆA Bio je veliki znanstvenik i vizionar, radio je i za NASA-u: ‘Izgubio je život dok je radio ono što je najviše volio’

Must Read

Sveučilišni profesor i znanstvenik koji je radio na unaprijeđenju i sigurnijem dizajnu specijalno konstruiranih letačkih odijela, tzv. wingsuita, dr. Angelo Niko Grubišić, poginuo je u nesreći, u padu priliko base skoka, potvrdila je njegova obitelj.

38-godišnji inovator sudjelovao je u organiziranim skokovima u Saudijskoj Arabiji u utorak kad se dogodila nesreća.

 

Britanski inženjer koji je radio između ostalog i za NASA-u, vodio je dizajnerski tim letačkih odijela na Sveučilištu Southampton, a u srpnju je osvojio britansko prvenstvo u letenju pomoću odijela, piše BBC. Obitelj ga u priopćenju opisala kao ‘iznimno talentiranog’:

– Angelo je izgubio život dok je radio ono što je najviše volio, base skakanje u odijelu. Želimo biti sigurni da su njegova dostignuća i ambicije poznate u svijetu, i istaknuti trag koji je ostavio u našim životima. Angelo je osvojio svaku osobu koja je imala privilegiju upoznati ga ili raditi s njim – napisali su između ostalog.

Grubišić je 2015. pokrenuo projekt Icarus kojemu je cilj bio dizajn letačkih odijela za rušenje svjetskih rekorda, ali uz unaprijeđenje sigurnosti. Radio je i na svemirskim letjelicama za NASA-u i ESA-u, te je bio inženjer konzultant za BepiColombo misiju na Merkur Europske svemirske agencije (ESA-e) i Japanske svemirske agencije (JAXA-e), prenosi Jutarnji list.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -