Utorak, 7 svibnja, 2024

Kad jajački efendija zaboravi

Must Read

Osvrt  na tekst: Tematska hutba MIZ Jajce: ” Oni koji su izdali Jajce 1992., Prognali Bošnjake 1997. danas djele lekcije o suživotu.“?!

Možda je najbolje napisati jedan sat povijesti za uvaženoga jajačkoga efendiju.

Rat u Jajcu započinje velikosrpskom agresijom, točnije operacijom ”Vrbas 92”, koja je započela u ožujku 1992. godine. Situacija se pogoršava u travnju. 7.travnja 1992.g biva proglašeno izvanredno stanje, a samo dan poslije (8. travnja) pada i prva žrtva rata u Jajcu – Franjo Ladan Pancer.

Dok je grad već okupiran srpskim snagama JNA, događa se i prvi topnički napad – 27. svibnja 1992. granatiranje, agresorsko topništvo i projektili su bili sve jači i češći. U srpnju je formirana nova postrojba, 1.jajačka bojna Tomislavgrad. Tada Jajce brane 4 jajačke bojne, 1. bojna Kotor Varoš i TO BiH. (Stanje na bojovnici 80% Hrvati; 20% Muslimani).

12. kolovoza –prvi zrakoplovni napad na Jajce (128 napada u 46 dana). Jajačka bojišnica, tada je duga oko 125 km, a Jajce brani 7 jajačkih bojni, Duvanjska bojna, Pougarska bojna, 1. bojna Kotor Varoš, postrojbe iz Lašvanske doline, postrojbe HOS-a i TO BiH. (broj hrvatskih branitelja je tada oko 3 500).

JNA- neprijatelj jači opremom i snagom, usprkos tome branitelji su izdržali do jeseni. Logistička potpora, oružje, lijekovi i hrana se sve teže probijala (putem Rama-Jajce). Napominjemo kako su opskrbu često ometale pojedine muslimanske postrojbe. Pripadnici Armije BiH poduzimaju masovna razoružavanja pripadnika HVO-a. 19. listopada u Šenkovićima (Novi Travnik)- Armija BiH napada zapovjednika HVO Jajce, Stjepana Blaževića i predsjednika HVO Jajce, Nikolu Bilića, koji su tražili pomoć od Hercegovine i Hrvatske.

20. listopada po nalogu Envera Hadžiosmanovića (zapovjednik 3. Korpusa ABiH) vojnici iste blokiraju glavnu prometnicu i odbijaju propustiti pripadnike HVO-a potrebne za obranu Jajca. Osam dana poslije, zapovjednik HVO-a Ante Prkačin osniva u Grudama postrojbu ”Vitez Bosne Srebrene” namijenjenu za obranu Jajca. ABiH susreće vojsku na predjelu između Bugojna i Donjeg Vakufa i blokiraju prometnicu. Jajce tada biva izolirano i odsječeno od svih. Iako izmoreni, izmučeni, ranjavani i gladni, branitelji su izdržali do 30. listopada 1992.g

HV i HVO, nakon 1049 dana prognanstva i toliko dana njihove krvave borbe uspijeva osloboditi Jajce i njegovu okolicu.

Zaboravili ste kad su ehli-kitabije primali u svoje katoličke i hrvatske domove vaš narod, efendija. Zaboravili ste kako je HV i HVO, 13. rujna 1995. donio slobodu svim Jajčanima, pa je logičnim slijedom, 14.09. bilo lako ući i slaviti slobodu. Možda i nije zamjeriti čovjeku, koji je u svemu zadnji osim u govorima mržnje. Mrziti, jedino to niste zaboravili…

volimjajce.com

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -