Nedjelja, 28 travnja, 2024

DVOJICA BOŠNJAČKIH ČLANOVA PREGLASALA DODIKA Usvojen proračun institucija BiH za 2019. godinu

Must Read

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na izvanrednoj telefonskoj sjednici Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

Još od siječnja 2019. godine proračun institucija Bosne i Hercegovine “stoji” se u Predsjedništvu BiH. Proračun je usvojen glasovima dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH; predsjedatelja Željka Komšić i člana Šefika Džaferovića, a za njega nije glasovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jednoglasno 30. siječnja 2019. godine Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i proslijedilo ga Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač proračuna, piše Klix.ba.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda do sada su u nekoliko navrata pozivali članove Predsjedništva BiH da napokon usvoje budžet i omoguće normalno financiranje državnih institucija.

Zbog neusvajanja budžeta Vijeće ministara BiH bilo je prinuđeno usvajati odluke o privremenom financiranju, a koje onemogućavaju bilo kakvu razvojnu komponentu. Nakon usvajanja u Predsjedništvu BiH o proračunu se trebaju izjasniti Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Proračunje u gabaritima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće, što znači 966 milijuna KM. Kako je ranije rečeno, to je 16 milijuna više nego što je bio proračun za 2018. godinu, a servisiranje vanjskog duga iznosi 825,76 milijuna KM i manje je za 178,30 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi prihoda dominira Jedinstveni računa u identičnom iznosu (750 milijuna KM) kao i prethodnih godina. Povećanjem budžeta za 16 milijuna KM osigurana su sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu s ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok bit će vraćen na razinu iz 2012. godine, kada je s osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na razini BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u Nacrtu proračuna iznose 1,79 milijardi KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162,30 milijuna KM./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Službeni Zagreb Mate Granića ugostio je vrlo vjerojatnog ubojicu viteške djece. BH Hrvati dali su Graniću 3 saborska zastupnika. Jesmo li proklet narod?

Zoran Milanović je prvi hrvatski političar kojem je uspjelo imena viteške djece, pobijene na vrtuljku, a čije ubojice Sarajevo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -