Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

VIDI DENISE: Za dan i pol ovako će pomaknuti most od 110.000 tona

Must Read
U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pripremaju se na jedinstven pothvat. Scenarij je pomalo sličan porinuću broda. No, ovaj put riječ je o izgradnji nove dionice autoputa zbog čega namjeravaju pomaknuti već postojeći vijadukt za 20 metara.Ogromna konstrukcija podignut će se i prebaciti na novu lokaciju uz pomoć hidrauličnih dizalica koje bi trebale pomaknuti cijelu konstrukciju.

“Kao lubrikante u ovom postupku koristit će se ulja i komercijalno dostupna tekućina za pranje”, rekao je voditelj ureda za koordinaciju radova na autoputu A45 koji spaja grad Aschaffenburg jugoistočno od Frankfurta, s Dortmundom. Vijadukt se nalazi nedaleko Siegena, koji se nalazi na pola spomenute dionice. Riječ je o nimalo jednostavnom zahvatu jer vijadukt teži 100.000 tona, a za usporedbu – skoro je jednako težak kao i katedrala u Kölnu, koja bez temelja teži oko 120.000 tona.

Visina vijadukta je 66 metara i kako kažu najiskusniji njemački stručnjaci, takvo bočno pomicanje neke građevine nikad do prije nije izvedeno u Njemačkoj. Cijela akcija trebala bi trajati tek dva dana i predviđena je 2022. godine, a do tad će trajati pripreme i radovi na novim prilaznim cestama, piše Spiegel.

Sličan pothvat poduzeli su inženjeri i graditelji mostova u Kanadi prije tri godine. Most s jednom trakom u Fort Nelsonu pomaknut je za oko 10,5 metara u travnju 2016. kako bi se izgradio novi most s dvije trake na autocesti 77, oko 70 km sjeverno od Fort Nelsona.

Most dugačak 430 metara pomaknuli su za samo 17 sati. Radovi su krenuli u 6 popodne, a na novoj lokaciji most se našao u 11 ujutro iduće dana. Ipak bila je riječ o mnogo manjoj građevini. Ovaj most preko rijeke Fort Nelson imao je samo jedan vozni trak i nije bio asfaltiran, nego je bio prekriven drvenim gredama.

Ipak riječ je o jednom od najduljih modularnih čeličnih mostova u Sjevernoj Americi. Konačno nakon 31 godine napravljen je novi armiranobetonski s tri linije čeličnih nosača. Stari je ostao služiti kao prijelaz preko rijeke tijekom izgradnje novog mosta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hercegovac krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja koje je dugačko nevjerojatnih 1000 kilometara

Širokobriježanin Ferdo Galić krenuo na hodočašće iz Njemačke do Međugorja, točnije iz Njemačkog grada Reutlingena na put dug 1000...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -