Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Otvoreni Titovi sefovi, sadržaj za sada tajna

Must Read

BEOGRAD – U Narodnoj banci Srbije, nakon više od 30 godina, vanjski su sefovi u kojima su držane stvari bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.
Tročlana državna komisija je u ime predsjednika Srbije otvorila sefove, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFR Jugoslavije pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti.
Što je tročlana delegacija, koju je predvodio savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić, otkrila ostaće tajna u narednih desetak dana, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari.
“Takav je dogovor napravljen i sa predsjednikom Nikolićem”, rekao je Antić za “Večernje novosti”.
Zadatak Povjerenstva je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća, s obzirom na to da je administracija na ove sefove čak i zaboravila i da se 30 godina nije znalo što je u sefovima – da li su u pitanju osobne Titove stvari ili vlasništvo države.
Sef je otvoren na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, a koji je krajem prošle godine uputio zahtjev kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ, omogući uvid u njihov sadržaj.
Prema jednoj verziji, poslije Titove smrti, tadašnja komisija je popisala 14 vreća, u kojima su bila posebno vrijedna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija.
Prema drugoj, riječ je o 11 vreća sa zlatom, nakitom, posljednjim Titovim predsjedničkim plaćama i autorskim honorarima.
Ako sadašnja komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od osobnih stvari bivšeg jugoslavenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.
Otvaranju sefova su osim Antića, prisustvovali i drugi Nikolićev savjetnik general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog tajnika predsjednika Nenad Jevremović. 

Nasljednici su obaviješteni o otvaranju sefova

 Titovi nasljednici i njihovi odvjetnici su samo dobili informaciju da su sefovi u Narodnoj banci Srbije / NBS / za stvarima Josipa Broza vanjski i očekuju u nekom kraćem vremenskom periodu da će saznati što se se tamo nalazi, rekao je Srni jedan od zastupnika nasljednika beogradski odvjetnik Goran Petronijević.
“Preko suda ćemo dobiti izvješće o tome što se tamo nalazi. Sve ovisi koliko će to oni ažurno raditi, kolika je tamo količina toga, da li su popisi u redu”, rekao je Petronijević, koji je odvjetnik Titovog unuka Josipa Joške Broza.
On nije mogao govorio o tome što se nalazi u tim sefovima, navodeći da se pretpostavlja da su tamo stvari koji su zatečene u Titovoj kući u vrijeme njegove smrti, ali da ni to nije sigurno.
Nakon što sud obavijesti nasljednike o sadržaju sefova, onda će, dodaje on, biti zatraženo da te stvari budu obezbijeđene i da se vidi što je od tih stvari za nasljeđivanje, odnosno samo one koje su osobne stvari.
“Te stvari će biti predmet ostavinske rasprave. Nećemo tražiti da nasljeđujemo međudržavne ugovore, sporazume i ostale stvari vezane za funkcioniranje države i njegovu ulogu predsjednika, ali tražićemo sve ono što su osobne stvari”, rekao je Petronijević.
Nasljednici doživotnog vladara bivše SFRJ su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Josip / Joška /, Zlatica, Svetlana i Edvard Broz, ali je Titova udovica Jovanka Broz tražila ranije da se izuzmu njene osobne stvari.
U Narodnoj banci Srbije / NBS / su, poslije više od 30 godina, vanjski sefovi u kojima su držane stvari bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, a što je otkriveno ostaće tajna u narednih desetak dana, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari.
Arhiv Srbije i Crne Gore dostavio je Prvom osnovnom sudu spisak od 379 stranica s popisom pokretnih stvari koje su pripadale Titu.
Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika započela je, na zahtjev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. prosinca 1983. godine, a novi proces je otvoren 2000. godine.
Jovanka Broz je do sada podnijela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje osobne imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Bijelog dvora i dva vozila iz garaže na Brijunima / “rols-rojs”, bijeli “kadilak”, “Lincoln” … /.
Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na vjenčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsjednika.
Za veći dio nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.
Na spiskovima s Titovom ostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s dijamantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porculana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama …
Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milijunske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov, a tu je i kamen s Mjeseca, poklon američkih astronauta.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -