Srijeda, 18 rujna, 2024

PORUKA HRVATIMA I SRBIMA DA SE NE VRAĆAJU: SDA nagrađivanjem Mesića ocrtava Sarajevo kao ideološki zatvoreni grad

Vrlo

SDA kao i nominalne građanske partije imaju čest usklik u sevdalinkama koji zovu Inkluzivnost. Oni su graditelji države a drugi nisu. Na koji način provode tu inkluzivnost?

Evo na koji. Na način da nagradu grada Sarajeva daju čovjeku koji je mjerio prašinu na srpskim opancima a Hrvatima u BIH prijetio da će ih naučiti pecati ribu.

Sarajevo je po Ustavu BIH glavni grad BIH. Što znači da jednako pripada svim građanima BIH. Pa bi stoga g.Skaka kada čini ovakve poteze, kao i matična mu stranka, morali misliti nešto šire od partijske misli.

Baš onako kako misle kad uzimaju poreze širom BIH i sipaju ih u gradsku kasu. To je znate ista ona kasa iz koje je Mesiću plaćena nagrada.

Što Hrvat, ili Srbin, nakon što SDA-ov Skaka uruči nagradu Mesiću ima misliti o takvom Sarajevu? Koliko je takvo Sarajevo inkluzivno i privlačno za njega?

Nije li dodjela nagrade Mesiću zapravo poruka – Ne vraćajte se, ovo je bošnjački grad, Mesićev i Komšićev grad, Divjakov grad, i ovdje su poželjni samo takvi Srbi i Hrvati koji se klanjaju i koji slušaju. I kojima je Bosna i Hercegovina ono što smo mi, i nije ono što ste vi.

Što je doista Mesić učinio da mu Sarajevo i BIH daju nagradu? Čime je to on zadužio Sarajevo i BIH? Ustaškim govorima na koje bi Busuladžić bio ponosan? Više mrzi BH Srbe i Hrvate nego sve sarajevske  partije zajedno?

Ako SDA doista želi graditi državu, doista bi morali krenuti drugim putem. Ako tzv. građanske partije doista jednog dana žele to i postati, morale bi početi shvaćati i Srbe i Hrvate u BIH kao građane BIH. Svi smo mi građani BIH.

Upornom gradnjom zidova prema Sarajevu i Banja Luci, gotovo antisemitskom propagandom prema “bogatim Hrvatima koji drže sve poluge financija” i “genocidnim Srbima koji se naoružavaju da nas sve poubijaju” kako to SDA i političko Sarajevo osnažuje BIH? Što je to nego crtanje Trećeg bošnjačkog entiteta?

To je jedini zaključak koji se nameće. SDA ne želi pronaći zajednički nazivnik BH društva. SDA želi državu makar da je ko fildžan. I ne zanima ih ona BIH koja bi nastala kao meltingpot triju BH kultura. Kako drugačije protumačiti ovo građenje zidova prema srpstvu i hrvatstvu u BIH? Koje nije ništa drugo nego sastavio dio ukupnog BH identiteta.

SUPERVIZIJA ODLUKE Kako je Mesić “zasjenio” Orhana Pamuka

Je li BIH doista onakva kakvu je SDA crta? Ako jest, takva BIH nema neku sjajnu budućnost. Mala je, nacionalistička, ona zagušuje sve Bošnjake kojima je stalo do moderne liberalnodemokratske BIH i ona je uostalom protusarajevska. Jer Sarajevo doista zaslužuje puno više od Stjepana Mesića, puno više od Busuladžića i puno više od Isa Beg Ishakovića. Uostalom puno više od Skake, redukcija vode, i grada punog ćumura.

Progresivne snage Sarajeva, koje doista postoje u tom gradu, i nisu zanemarive, one snage koje žele da Sarajevo kao i BIH budu “zemlja za sve nas” svakako bi morale dići glas protiv ovakve prakse. Kao i progresivne snage Mostara i Banja Luke, u slučajevima kada politike Mostara, ili Banja Luke, vuku ovakve, slične, neinkluzivne poteze.

Dodajmo ovom događaju i činjenicu da je prije dva dana Bakir Izetbegović izjavio kako je presuda Rasimu Deliću, osuđenom ratnom zločincu, dio haaške nepravde, te da je njegovo polaganje cvijeća na Delićev grob, prenijela sva sarajevska medijska scena. I da Mesić, predsjednik Hrvatske, u dva mandata, po kojoj je pucao isti taj Delić kao JNA zapovjednik, nije imao zamjerke. Doista jadan čovjek. Toliko jadan da ga ne treba ni komentirati. Dodajmo Delićevoj biografiji i podatak da je u Dretelju 1992, otvorenom  za Srbe, koji je nadzirao ustaški krilnik Blaž Kraljević odan Armiji BIH, isti taj Rasim obučavao Ustaše i Handžarlije kako da tjeraju Srbe u Hercegovini da pasu travu. Kao i svim ostalim vještinama mučenja. Možda taj podatak govori zašto Ustaši Mesiću ne smeta odavanje počasti Ustaši Deliću?

Mesić naravno na dodjeli SDA nagrade nije kazao niti riječi o tome što je uzrokovalo da je postotak Hrvata danas u Sarajevu manji od 2%. A nekada su u tom gradu samo Hrvati, iako najmanji narod dali čak 420 “ilegalaca”, protivnika okupatoru koje su fašističke vlasti objesile nasred grada. Hrvati u HVO-u su cijelo vrijeme rata branili Sarajevo. Danas nekima u tom gradu smeta i spomen obilježje HVO-a. Mesić naravno neće spomenuti niti da je postotak Srba u Sarajevu danas 1.7%. Pošto dolazi iz države u kojoj je taj postotak nešto veći vjerojatno s ljubomorom gleda u Sarajevske prazne stanove  raspitujući se za njihova iskustva desrbizacije Prijestolnice, šaljući Jadranki Kosor sms tipa “Draga, moramo učiti od njih”.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u veljači prošle godine odbio je primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva. Ipak, godinu i dva mjeseca poslije, Mesić se predomislio pa je danas u sarajevskoj Vijećnici pruzeo svečano priznanje.”Meni je drago da sam danas ovdje. Bilo je određenih nesporazuma, sjećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita”, rekao je Mesić. Bivši lider Republike Hrvatske je prošle godine odbio nagradu jer su se gradske vlasti u Sarajevu predomislile, točnije priznanje Počasnog građanina Sarajeva umjesto Orhanu Pamuku, turskom književniku, u posljednji čas odlučile dodijeliti bivšem hrvatskom predsjedniku.

“Prije svega trebalo me obavijestiti da sam uopće predložen za Počasnog građanina, jer ni to nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drugačija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin…

Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva”, rekao je Mesić prošle godine.Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima “oduzele” nagradu svjetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti.

Uprkos očekivanju da će se Mesić pojaviti u Sarajevu u travnju prošle godine, do toga nije došlo. On se zahvalio, poručio da će uvijek biti prijatelj glavnog grada BiH, ali da nagradu neće prihvatiti. Ipak, 14 mjeseci poslije, tačnije danas, Stjepan Mesić je u Vijećnici primio nagradu koju je prvobitno odbio jer je, kako je naveo, riješio sve nesporazume.  Priznanje su Mesiću predali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -