Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Prosvjed BH novinara: Izetbegović podržava kršenje medijskih sloboda

Must Read

 

U priopćenju se navodi da je na press konferenciji SDA, održanoj u subotu, Izetbegović izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, ”nije napao fotografa već kameru”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinara (BHN) upućuje javni prosvjed Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog politički neodogovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal. Na press konferenciji SDA, održanoj u subotu 30. ožujka, Izetbegović je izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, „nije napao fotografa već kameru“ čime je na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad.

Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o „napadu na kameru“ predstavlja zabrinjavajući pokušaj obrane kriminalnog činaHuse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj stranci i navodnih „ratnih zasluga“, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca. Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovo ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospodina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jest osuda kaznenog djela, te javnu ispriku fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal.

U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija – spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da „iz svojih redova izbace samo jednog“  novinara „kome istina nije sveta“.

Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dva desetljeća, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za tisak i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost,  umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za tisak ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu.

U tom kontekstu, UO BHN javno poziva gospodina Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javnu ispriku svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -