Subota, 28 rujna, 2024

PICULA: Izvješće EP o BiH je korak unatrag; ključni elementi nisu uvršteni

Vrlo

Europski parlament u utorak je raspravljao o izvješću o Bosni i Hercegovini za 2018., u kojemu se poziva na implementaciju presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić i u slučaju Sejdić-Finci, koje se odnose na potrebu izmjene postojećeg izbornog zakonodavstva, te formiranja tijela vlasti na svim razinama bez odgode. Tonino Picula, zastuplik SDP/S&D na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta glasovao je protiv izvješća jer nije prihvaćenj njegov amandman koji govori o federalizmu, supsidijarnosti i jednakopravnosti, kako je naveo.

Picula  je ocijenio da je “politička stvarnost da napretka uglavnom nema”.

“Štoviše, u zadnje vrijeme evidentno je nazadovanje“, rekao je Picula i dodao da su prošlu godinu obilježili “preduga predizborna kampanja i postizborni sukobi“.

“Poslijeizborni događaji potvrđuju opravdano pozivanje na poštivanje načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma“, rekao je Picula, što je prema njemu “neophodno da bi Bosna i Hercegovina dovršila tranziciju u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu zajamčene jednakosti i jednakopravnosti“.

Picula smatra da se upravo ti “ključni elementi“ ne nalaze u izvješću, a nalazili su se u izvješćima prethodnih godina, što je ocijenio “korakom unatrag“, zbog čega ne podržava izvješće.

Picula je na Odboru za vanjske poslove, za razliku od Joze Radoša (GLAS/ALDE) i Željane Zovko (HDZ/EPP), glasao protiv izvješća te je za Hinu rekao kako na Odboru za vanjske poslove nije prihvaćen njegov amandman koji je navodio navedena načela (federalizam, supsidijarnost i jednakopravnost) te isticao važnost da se izbornim promjenama osigura “pravična politička zastupljenost onih koji biraju svoje predstavnike“.

“Smatrao sam da takav dokument ne može pomoći BiH da izađe iz krize u kojoj se nalazi, a i nije dobra poruka od strane Europske unije, koja je u temeljnim dokumentima, u rezolucijama ranijih godinama, upravo davala podršku takvim amandmanima”, rekao je Picula./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -