Zbog napada na trojicu vaterpolista Crvene zvezde na splitskoj rivi policija je uhitila trojicu muškaraca. Trenutno su na ispitivanju u Državnom odvjetništvu. Terete ih za pokušaj nanošenje teške tjelesne ozljede, a sve iz mržnje. Svih pet napadača je identificirano, a kod jednoga je pronađen dres igrača Crvene zvezde. Očekuje se da će ŽDO tražiti određivanje istražnog zatvora, javlja HRT.

Utakmica protiv Mornara je otkazana, a beogradski vaterpolisti vratili su se kući. Huliganski čin najoštrije su osudili splitski klubovi, Hrvatski vaterpolski savez i Olimpijski odbor te predsjednica Republike i Vlada RH.

Incident se dogodio u subotu oko 13 sati.

Sumnjiči ih se za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, ali iz mržnje (za što je određena kazna od jedne do osam godina zatvora).

Policija je priopćila da je riječ o  tri hrvatska državljanina, dva 25-godišnjaka i jednim 23-godišnjakom te da sumnjaju da je trojka zajednički i prema prethodnom dogovoru 9. veljače oko 13:30 sati došli do ugostiteljskog objekta na Obali hrvatskog narodnog preporoda u Splitu te fizički napali tri igrača vaterpolo kluba, koji su kao gosti sjedili na vanjskom dijelu objekta.

Razlog napada je bio što su kod jednog od njih uočili klupska obilježja na odjeći, te su, u namjeri da ih oduzmu, strane državljane više puta udarili šakama, nogama i palicama po tijelu te od 29-godišnjeg stranog državljanina zahtijevali da im preda klupski dres. Počinitelji su ga pritom nazivali pogrdnim imenima i prijetili mu, a nakon što je 29-godišnjak u bijegu skočio u more, od njega su i nadalje, uz prijetnju nožem zahtijevali predaju odjeće s klupskim obilježjima, a što je on na kraju i učinio.

Navedeni je 29-godišnji strani državljanin tom prilikom lakše ozlijeđen.

Policija je razgovarala sa svjedocima događaja, obavljene su pretrage stana i drugih prostorija koje koriste osumnjičenici. Tijekom istraživanja kod 25-godišnjaka je pronađena i oduzeta majica s klupskim obilježjima.

Dvojica 25-godišnjaka i 23-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku.

Kriminalističko istraživanje ovog događaja nastavlja se i dalje, stoji u izvješću PU Splitsko-dalmatinske.

Direktor Zvezde zahvalio Splićanima

Direktor vaterpolo kluba Crvena Zvezda Igor Milojević je , iako razočaran napadom na njegove igrače, zahvalio i onim Splićanima koji su pomogli sportašima. Objavljujemo prijepis i tonski zapis njegove izjave.

– Gorčina je u ustima velika, ali bih se isto tako zahvalio građanima Splita koji su obranili mog igrača jer zahvaljujući njima je spriječen veći incident. Postoje uvijek dobri i dobronamjerni ljudi. Ovom prilikom se svima njima zahvaljujem u ime kluba Crvena Zvezda. Na žalost uvijek postoje neke grupice koje misle da su iznad zakona i svega, rekao je u izjavi za Radio Split Igor Milojević.