Srijeda, 26 lipnja, 2024

Komemoracija i posljednji pozdravi Zdravku Grebi

Must Read

Odlazak uvaženog profesora Zdravka Grebe, nemjerljiv je gubitak za Bosnu i Hercegovinu.

Potvrđuje to i prepuna sala i okolni hodnici Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), gdje je održana komemoracija ovom velikanu.

Zdravko Grebo preminuo je nakon kratke i teške bolesti u utorak, 29. siječnja.

Brojni poštovaoci, prijatelji, kolege i bivši studenti i članovi porodice Zdravka Grebe, prisjetili su se njegovih brojnih zasluga i ljudskih vrlina.

Izgubili smo cijenjenoga profesora, mislioca, angažiranoga europskog intelektualca, rečeno je na komemoraciji.

Rifat Škrijelj i Jasminka Gradaščević-Sijerčić

Komemoraciju je otvorio Rifat Škrijelj, rektor UNSA, istaknuvši izuzetan akademski doprinos i građanski aktivizam Zdravka Grebe, koji je od 2016. bio profesor emeritus Pravnog fakulteta.

“Žao mi je što će buduće generacije studenata biti uskraćene za znanje, mudrost i iskustvo velikog profesora i aktiviste. Uvjeren sam da će misli i djela koja je ostavio za sobom, ostati vodiljom za njegove bivše studente”, rekao je Škrijelj.

“Angažirani intelektualac, cijenjeni profesor, veliki gospodin ali i raja, sve su to bile karakteristike cijenjenog profesora. Ujedinjen u svojim različitostima”, tako je kolegica Jasminka Gradaščević Sijerčić  okarakterizirala ovog iznimnog čovjeka.

“Govorio je kada se drugi nisu čuli, nikada nije izgubio osjećaj za pravično i pravdu”, rečeno je.

Boro Kontić i Haris Pašović nadahnutim govorima oprostili su se od Zdravka Grebe u ime brojnih prijatelja i prijateljstava koje je brižno održavao tokom cijelog života.

Boro Kontić

“Nedaleko od ove sale, početkom 1970. sam kao student ušao u kabinet tadašnjeg asisenta Zdravka Grebe. Pamtim osmijeh kojim me je dočekao i razbio moju studentsku zbunjenost, i pamtim kako je iza njega je bio poster, na njemu figura majmuna koji drži prst na sljepoočnici , uz samo jednu riječ – THINK“, započeo je svoj govor BOro Kontić, poentirajući koliko je misao bila važna u radu i životu Grebe.

“Ponašao se u duhu one francuske maksime da se ne postaje pisac da bi se napisale neke stvari, već da bi se te stvari napisale na izvjestan način. Ponekad je podsticao diskusiju i otezao s poentom, samo kako bi dobio dogovore kada je vladala licemjerna šutnja. Bio je prvi i jedini u historiji Komunističke partije Jugoslavije koji je dao ostavku na članstvo u Centralnom komitetu, jer ga je bilo stid… U ratu je njegova titula profesor postala vlastita imenica. Tih godina opsade upoznao sam čovjeka blistave inteligencije koji stvari hvata u letu i prepoznaje ih. Već tada je shvatio da stvarnost ne možemo razumjeti bez doze ironije”, prisjetio se novinar Boro Kontić, veliki prijatelj Zdravka Grebe.

Kao jedno od podsjećanja istaknuto je i da je pred kraj rata, 1994. dobio Ruzveltovu nagradu za slobodu od straha. Tada se sreo i s Dalai Lamom. Nakon što se predstavio i rekao da dolazi iz Sarajeva, Dalai Lama mu je rekao – niste se trebali predstavljati, ja vas znam iz vaših bivših žvota. Grebo je poslije govorio da ne može prežaliti što ga nije pitao šta je on sve bio u svojim bivšim životima.

Smrću Profesora završava se jedna epoha u historiji Sarajeva. Grebo je bio Mostarac koji je obilježio Sarajevo. Gradove čine ljudi, a on je jedan od rijetkih za kojeg se uvijek pitalo – šta misli Grebo. Opraštamo se od čovjeka velike duše i višestrukih talenata. Svi mi koji smo ga bolje znal, svakim susretom s njim postajali smo bolji, pametniji i plemenitiji”, dodao je Kontić.

Haris Pašović

“Odlazi heroj”, rekao je na početku govora Grebin prijatelj Haris Pašović. “Još 1968. je s krova tramvaja Vašingtonca držao govor o slobodi govora. Bio je narodni tribun i elitni intelektualac. Ateista koji se grčevito borio za slobodu religije. Cijenili su ga i pristalice i protivnici, jer je bio konzistentan.

Otišao je prijatelj, kamarad, suborac i uzor. Smrt fašizmu, profesore” uputio je Pašović posljednji pozdrav ovom velikanu i antifašisti.

Na kraju komemorativne sjednice prikazan je kratki film u kojem su sublimirane neke od izjava Zdravka Grebe i njegove fotografije uz muziku grupe Pink Floyd, koja mu je bila jedna od najdražih.

radiosarajevo.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Gemini je od sada dostupan unutar Gmaila

Google je još u veljači najavio integraciju AI asistenta Geminija u sve svoje glavne alate, uključujući Docs, Sheets, Slides,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -