Srijeda, 23 listopada, 2024

Perišić pozvao Cerića da objasni zašto u Federaciji BiH nema Srba

Vrlo

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić u svojim pismima pojedincima, ali i čitavim narodima, umjesto da smiruje i ublažava napetosti u BiH, dodatno ih podgrijava, rekao je savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Srđan Perišić.

On je pozvao Cerića, bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH, da napiše jedno pismo i Bošnjacima i objasni im zašto u FBiH više gotovo da nema Srba. Podsjetivši da se Cerić u najnovijem pismu obraća predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i “Srbima u Bosni i Srbiji”, tražeći od njih da “prihvate grijeh i sramotu genocida nad Bošnjacima” i da skinu “svoje ime s tog zločina genocida”, Perišić kaže da se iz Cerićevog pisma jasno razotkriva da cilj dijela bošnjačke elite nije promjena imena Srpske već ukidanje samog postojanja Republike Srpske.

– Takav način obraćanja Srbima i zahtjev da odustanu od imena Republika Srpska predstavlja nastavak inicijative SDA da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti imena Srpske, ali u još ekstremnijoj formi – istakao je Perišić.

Bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da nestabilnost i stalnu krizu u kojoj se nalazi BiH dodatno podgrijavaju stavovi Mustafe Cerića izrečeni u pismu Miloradu Dodiku i srpskom narodu u BiH i Srbiji.

Ivanić smatra kako ne treba davati značaj čovjeku koji nema nikakav ni moralni niti ljudski autoritet, ali da sadržaj pisma pokazuje, posebno kada se dovodi u kontekst inicijative SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH, da postoji ozbiljan krug ljudi iz reda bošnjačkog naroda koji nije do kraja prihvatio Daytonski mirovni sporazum.

– Odgovor na ovo treba biti vrlo jasan – da su stvari koje su tamo rečene potpuno neprihvatljive, a da jedina prava obrana svega jeste Daytonski sporazum, te poštivanje ustavne pozicije Republike Srpske – rekao je Ivanić.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -