Utorak, 22 listopada, 2024

SRPSTVO U BIH NIKADA JEDINSTVENIJE: Pozvat ćemo zakazivanje sjednice NS RS na kojoj ćemo odlučivati o budućem statusu RS

Vrlo

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon današnjeg sastanka sa predsjednicima parlamentarnih stranaka da su potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je eventualno podnošenje apelacije SDA Ustavnom sudu BiH u potpunosti antiustavno i antidaytonsko te predstavlja udar na Republiku Srpsku.

“Ukoliko bude prihvaćena ova apelacija od strane Ustavnog suda BiH smatraćemo to flagrantnim kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma i pozvat ćemo zakazivanje sjednice NS RS na kojoj ćemo odlučivati o budućem statusu RS”, rekao je Dodik koji je pročitao zajedničke zaključke.

Dodik je, obraćajući se u ime svih prisutnih stranaka koje su bile na sastanku, rekao da  ova apelacija predstavlja udar na integritet i suverenitet BiH od uspostavljanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Opći okvirni sporazum za mir u BiH potvrđuje ime Republike Srpske. To je jasno naznačeno u članu jedan, stav tri Ustava BiH kojim je definirano da se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH”, rekao je novinarima Dodik nakon sastanka u Banjaluci.

On se zahvalio svima koji su se odazvali sastanku.

“Ovo je bila prilika da proširimo naše moguće suradnje na različitim nivoima i nastavit ćemo održavati sastanke. Ne prihvaćamo nikakve rokove, pokušat ćemo  zaštititi RS na najbolji mogući način, nećemo dapustiti da se naše ime skrnavi. Jedinstveno djelovanje svih političkih faktora svakako je najbolji odgovor na svaki atak na RS“, istaknuo je Dodik.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, je rekao da su  svi suglasni oko najbitnijih stvari unatoč političkih razlika koje postoje među strankama.

Dodao je da upozoravaju kako je ugrožena ustavna pozicija RS i Daytonski sporazum na koji su garanciju dale međunarodne sile.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da je SDA djelovala antidaytonski i antiustavno i podsjetio da su oni nakon razgovora sa SNSD-om i izjave da su spremni  spustiti tenzije umjesto toga zapalili vatru.

Dodao je da su stranke koje su izišle s ovim zaključkom spremne da djeluju, a da PDP smatra da dok god imaju ovakve stavove, sa SDA ne treba da se razgovara.

Sastanku su prisustvoavli potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, predsjednik SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović. te Obren Petrović i Boris Јerinić.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

EU bogatija za 8 milijuna Ukrajinaca ali treba ih još puno više

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) priopćio je danas da se stanovništvo Ukrajine smanjilo za oko 10 milijuna od 2014....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -